Омбудсманът за ВиК сектора: „Лоша инфраструктура, лоша поддръжка, липса на инвестиции”

„Сериозна е ситуацията с ефективността на ВиК дружествата в цялата страна”, заяви по Българското национално радио омбудсманът Диана Ковачева. Тя добави, че най-много постъпили жалби при нея като обществен защитник са свързани именно с водоснабдяването. „Стотици жалби от цялата страна касаят цената на водата, качеството й, наличието на аварии и течове“, посочи Ковачева.
Омбудсманът цитира данни от доклад за ВиК дружествата на Комисията за енергийно и водно регулиране за 2017 г., според който има над 61 % загуби на вода общо за ВиК в страната.
Д. Ковачева е предложила и да се обмисли промяна в методиката, по която се определят цените на ВиК услугите, така че цената да съответства на качеството.
Омбудсманът настоява Комисията за енергийно и водно регулиране да публикува анализ за качеството на ВиК услугите за 2018 г., какъвто трябва да бъде изготвян ежегодно.
Диана Ковачева е на мнение, че увеличението на цената на водата не е справедливо и заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на гражданите.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*