Омбудсманът отговаря за водата, от Инициативния комитет са неудовлетворени

Константин Пенчев

На жалба на Инициативния комитет в Самоков до омбудсмана на републиката Константин Пенчев с искане за отделяне на ВиК мрежата в общината в обособено самостоятелно общинско дружество г-н Пенчев е отговорил с писмо от 13 септември т. г., в което се казва:
“По повод на вашата жалба до омбудсмана се изготви писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Омбудсманът получи отговор, от който става ясно, че принципалът на “ВиК” ООД – София не намира за законосъобразни каквито и да било действия по изваждане на водоснабдителни мрежи и съоръжения от капитала на управляваното от тях дружество. Въпреки това от МРРБ ме уведомяват, че е организирана среща, на която във ваше присъствие и в присъствието на представители на община Самоков ще бъдат обсъдени всички наболели проблеми по обслужване на жителите в района от “ВиК” ООД – София. С цел пълното разрешаване на проблема очаквам своевременно да ме уведомите за резултатите от проведената среща, както и за взетите решения и постигнатите споразумения.”
Във връзка с писмото от Инициативния комитет заявиха, че са абсолютно неудовлетворени. “Действията ни за отделяне от софийското дружество са съвсем законосъобразни и са в съзвучие със Закона за водите”, допълниха обществените деятели, които от много години вече се опитват да извоюват създаването на общинско дружество за ВиК услуги, отделено от софийската регионална фирма. Тази позиция бе подкрепена преди няколко месеца и от Общинският съвет, който поиска създаването на общинска ВиК фирма.
На практика обаче промени няма поради неотстъпчивостта на строителното министерство. А в Закона за водите изрично е посочено, че се допуска създаването на общински ВиК дружества. Нещо повече, в страната има около 30 подобни дружества, включително в Ботевград, Сапарева баня, Троян и др. И там по правило цените на водата са по-ниски, услугите са по-качествени, влагат се повече инвестиции за реконструкция и ново строителство и пр.
От Инициативния комитет са категорични, че организирането на такава среща, за каквато се говори в писмото, е не нужно и няма да доведе до промяна в становищата на страните и до решаване на проблема. Подобни срещи са правени неведнъж в миналото и винаги са били безрезултатни.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*