Оркестър „Самоков” с престижни изяви в Австрия и Словакия

Птичката каца веднъж на рамото. Точно в такава ситуация се оказал оркестър „Самоков”, когато отива да весели хората на събора в Горни Богров преди месец. Впечатлена от изпълненията на квинтета – Иван Велчев и сина му Симеон на кларинет, Илия Илков /барабани/, Георги Казаков /акордеон, синтезатор и вокал/ и Георги Биков /акордеон и основен вокал/, лично гл. ас. д-р Евгения Грънчарова от Института за етнология и фолклористика към БАН идва при тях и ги кани като гост-музиканти на международния фолклорен фестивал „Златен пендар” във Виена от 10 до 12 юни.
Музикантите не се колебаят дълго и ентусиазирано приемат предложението. Голямо съдействие при организацията на гастрола оказва и колежката на Е. Грънчарова доц. д-р Веселка Тончева. За австрийската столица впоследствие заминават всички без един от основателите на групата – Иван Велчев.
„В първия ден на фестивала се проведе парти за всички участници, а освен ди джея, ние също се включихме с няколко музикални сесии. В събота, след като премина концертната част, свирихме за танцовите групи около час и половина. За нас бе огромна чест да свирим на един от главните площади във Виена – „Карлсплац”, в неделя, на 12 юни. Тогава площадът бе превзет изцяло от изпълнителите на народно творчество и живеещи в Австрия българи, които под наш акомпанимент – абсолютно на живо, без да използваме дори и тонколони, в центъра на Виена виха дълги хора”, заявиха щастливите оркестранти.
Те изтъкнаха, че са останали изключително впечатлени от отношението на организаторите, от тяхната гостоприемност и дружелюбност. „Радваме се, че успяхме да допринесем за празника и доброто настроение на всички присъстващи”, споделиха с усмивка самоковските музиканти. Те добавиха, че въпреки всекидневните разходки из Виена, „за да се запознае човек с всички забележителности на града и да го пообиколи и разгледа достатъчно добре, сигурно ще са му нужни поне 20-30 дни”…
„Който не познава и не обича музиката и обичаите на своя народ, е затворен и към чуждото. Който се докосне до песните и обичаите на другите народи, не може да не ги уважава и обича”, заяви пък при откриването на „Златен пендар” Бойчо Дамянов, председател на българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”.
Във фестивала участваха български, сръбски, хърватски и руски фолклорни състави. „Златен пендар” се организира от фолклорна група „Пендари Виена“ с участието на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ и със съдействието на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ и отдела за култура на Община Виена. Фестивалът бе проведен под патронажа на посланика на България в Австрия Елена Шекерлетова.
Съдбата обаче приготвила още една приятна изненада за участниците в оркестър „Самоков”. В неделя, насред площада „Карлсплац”, с тях се свързва служител от Българския културен институт в Братислава, Словакия, който ги кани да участват на следващия ден – 13 юни, в откриването на лятното литературно четене, организирано от института под патронажа на район Старе Место /Стария град/. Музикантите моментално приемат поканата и само 24 часа по-късно откриват четенията в словашката столица. /Известно е, че Виена и Братислава са двете най-близко разположени столици в Европа, а може би и в целия свят – двата града ги делят само 60 км/.
Презаредени с енергия и позитивни впечатления, музикантите се завърнаха в Самоков във вторник, на 14 юни. За тях сега предстои лято, пълно с работа и веселие по сватби и събори.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*