Осветиха новия самоковски храм „Св. вмчк Пантелеймон”

С освещаване, литургия и общогражданско тържество на самия празник на св. вмчк Пантелеймон – покровителя на лекарите и лечителите, бе отворен в Самоков новият едноименен храм в двора на болницата. “Св. вмчк Пантелеймон” е първата нова черква в града ни от 160 години насам. Преди този храм, още през далечната 1861 г. – по време на османското робство, е била осветена последната досега църква в града ни – “Св. Никола”.
С благословението на Негово светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит освещаването и литургията отслужи Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
В съслужение в празничното богослужение участваха архимандрит Евтимий, архиерейският наместник за Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев, свещеници от града и региона. Песнопенията бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов.

Сред присъстващите на тържеството жители на Самоков, лекари, медицински сестри, служители в “МБАЛ” и пациенти на болницата бяха областният управител и наш съгражданин Радослав Стойчев, депутати, кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Мая Христева, управителят на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка, монахини от Девическия манастир, спомоществуватели на храма, много гости.
По време на богослужбата епископ Поликарп награди с офикия “ставрофорен иконом“ отец Михаил Колев и му пожела още по-ревностно служение.

Владиката благослови духовенството, певците, ктиторите и всички присъстващи и подари от името на патриарх Неофит на храма голяма икона на св. Пантелеймон.
Кметът Георгиев приветства събралите се и изрази надежда, че новият храм ще бъде любимо духовно място както за медиците и болните, така и за жителите на Самоков.
С емоционално слово д-р Ковачка, основният инициатор и организатор за построяването на черквата, изрази признание на участниците в нейното изграждане и изографисване, като изтъкна усилията на ктиторите, отделили най-много време, усилия и средства.
Епископ Поликарп и представители на властта и болничната управа засадиха в новия черковен двор седем секвои, символизиращи 7-те години, през които е строен храмът.

х х х

Идеята за изграждане на нова църква в Самоков е дадена в началото на новия век от покойната вече игуменка на манастира Гавриила и също покойната сега монахиня Теодосия. Начинанието се възприема от ръководството на болницата, като първоначално намерението е да се издигне параклис, където лекуващите се тук християни да измолват Божията помощ и закрила. Постепенно се преценява, че храмът трябва да бъде по-голям, за да могат тук да потърсят утеха и живеещите в близкия най-голям квартал на града ни – “Самоково”.

Д-р Ковачка сформира църковно настоятелство и се заема с откриване на дарителска сметка за набиране на средства, а архитектурният план  подготвя арх. Райна Куманова. Междувременно по решение на Общинския съвет на Софийската света митрополия са дарени 150 кв. м земя в парка на болницта за построяване на храма. На 13 април 2013 г. е положен основният камък от Знеполския епископ Йоан, по това време викарий на Софийския митрополит. Тогава в основите на строежа се поставя и “Капсула на времето”.
Изборът на покровител на храма се предопределя от мястото му в двора на болницата – св. Пантелеймон се почита като закрилник на лекарите и болните, а и от наличието на мощи на св. вмчк Пантелеймон в Девическия манастир, донесени навремето от Света гора, за да се изпроси застъпничеството на светеца против върлуващата тогава чумна епидемия в града ни.

За цялостното изграждане на храма са били нужни към 100 хил. лв. Дарители събират част от средствата и с тях започва работа по първия етап на строежа. Вторият етап включва завършване на фасадата и вътрешното оформление. Обявена е нова дарителска кампания, която продължава до пълното завършване на култовата сграда, независимо от всички трудности, свързани с недостига на финансови средства и върлуващата в последно време пандемия.
Един от най-големите ктитори е покойният вече инж. Симеон Пешов, който предоставя и средства за иконостаса. Сямият иконостас  е изработен от възпитаници на специализирани художествени училища. Безвъзмездно са извършени дейностите по монтирането на електрическото осветление, поставянето на дограма, художественото оформление и цялостното довършване на храма.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*