От 1 до 3 октомври – 15-и Цар-Шишманови дни

Юбилейните 15-и Цар-Шишманови дни ще се състоят в петък, събота и неделя – на 1, 2 и 3 октомври, в конферентната зала на хотел „Арена“. На практика това ще бъдат и 41-ите научни четения на Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“, която е и основен организатор на авторитетната научна изява.
Форумът ще бъде открит в 9,30 ч. на 1 октомври. Тази есен „Дните…“ са посветени на 250-годишнината на първия самоковски препис на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски от Алекси Велкович Попович /1771 г./, 160-годишнината от излизането на сборника „Български народни песни“ на Димитър и Константин Миладинови /1861 г./ и 30-годишнината на асоциация „Онгъл“ /основана в 1991 г./.
В рамките на традиционното научно събитие ще се проведат международен научен симпозиум по фолклор и религия „Език – текст – контекст“ и 16-ият сезон на Фестивала на късометражния филм и фотография – Балканска културна филмотека.
Ще бъдат представени нови книги, а в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ ще бъде открита фотоизложба. Предвижда се връчването на награда на учен на името на проф. дфн Тодор Ив. Живков. Ще бъдат отличени и филми, фотографски експозиции и изложби.
Във форума ще участват представители на известни университети, научни центрове и институти, музеи от страната, както и научни работници от Германия, Украйна, Северна Македония, Сърбия.
Свои разработки ще представят и самоковските краеведи Христо Ярловски и Георги Захов, директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов, архиерейският наместник в Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев, младият историк Силвио Томов. За важни неща от интересното минало на нашия край ще стане дума и в други научни доклади и съобщения.
На участниците и гостите ще бъде предложена и културна програма.
Главен секретар на асоциация „Онгъл“ е дфн Росен Малчев, а секретар – нашият съгражданин доц. д-р Константин Рангочев. Научната проява се организира с подкрепата на Община Самоков, Историческия музей в града ни и импресарско-издателска къща „Род“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*