От 7- до 90-годишни изпълнители два часа пяха край Бельова черква

Голям фолклорен концерт изнесоха на 17 август на моравата край Бельова черква състави и индивидуални изпълнители от Самоков и района. С чудния си глас още в началото малкият славей Маргаритка Бочева събра в едно очите и слуха на хилядите съборяни.
Много силно се представиха певиците от Белчин и Маджаре. Прекрасната местност бе огласена и от групите от Ярлово и Марица, както и от неостаряващите участнички в Шишмановския състав.
„Пълните ми сърцето с тези чудесни носии”, каза пък при откриването кметът Владимир Георгиев.
Сред присъстващите бе и председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева.
Час и половина продължи раздаването на традиционния курбан, осветен от викария на софийския митрополит епископ Григорий в съслужение със свещеноиконом Петър Стоименов, архиерейски наместник в града ни, и самоковски свещеници.
Преди това в храма – „Рождество Богородично”, бе отслужена тържествена света литургия за покровителя на Самоков свщмчк Симеон Попович /Самоковски/. Известно е, че именно тук, в Бельова черква, през 90-те години на миналия век бе открит гробът на този самоковски митрополит и деятел за освобождението на страната ни от османско иго.
Водосвет бе извършен и на близкото аязмо, за чиято лековита вода продължават да се носят легенди.
Много богомолци запалиха свещички и се помолиха за здраве и благоденствие в този най-стар храм в града ни.
Тържеството – част от изявите по случай Празника на Самоков – продължи с хора до късно следобед. Жители и гости на Самоков обядваха, окупирали широката беседка около оригиналната чешма или направо на тревата, събрани по семейства, фамилии и в приятелски компании.
Много от участниците в събора бяха пристигнали с леки коли, но не бяха малко и пешеходците, и любителите на колоезденето. От Общината се бяха погрижили и за редовен автобусен транспорт. „Бира-скара” и доста сергии предлагаха разнообразни лакомства и играчки за малки и големи.
Слънцето почти не се показа, но както сподели редовен участник в тази традиционна проява, „…защо ни е слънце, като не е горещо е по-приятно, пък и я колко много слънца има на сцената!”

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*