Очакват се европари в селата

Регион

Панчарево, Казичене и Кремиковци ще могат да правят пътища и водопроводи с пари от Програмата за развитие на селските райони от 2014 г. Това ще стане възможно заради готвените промени в правилата за раздаване на субсидиите от Брюксел. Те ще разрешат села, които се намират в близост до големи градове, също да кандидатстват за финансиране по селската програма.
В момента тези села не могат да кандидатстват за пари от Европа по Програмата за развитие на селските райони, а общинските бюджети не стигат, за да се изпълнят мащабни проекти за изграждане на пътища или водопроводи например. Включването на по-голяма част от селата като бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони е основна задача на междуведомствена работна група експерти от земеделското и строителното министерство. Близо 6 млрд. евро ще са парите, които ще бъдат отделени за страната ни по Програмата за развитие на селските райони през следващия програмен период, който започва догодина и ще приключи през 2020 г.
Една от промените, които се очаква да бъдат въведени от 2014 г., е средствата, отпуснати на страната ни, да могат по-лесно да се прехвърлят от една мярка в друга. Това ще е добре дошло за селските общини, бюджетът за които се изчерпа доста бързо още в първите години след присъединяването ни към Европейския съюз.

Юлияна Узаничева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*