Паметник на загиналите за България откриха в Долни Окол

На самия Ден на независимостта – 22 септември, Долни Окол стана домакин на уникално събитие – в селото бе открита мемориална чешма–паметник на загиналите мъже от селото в Балканската, Първата и Втората световна война. Под войнишкия кръст за храброст от четирите страни на оригиналния монумент са изписани общо 27 имена на герои от Долни Окол, жертвали младия си живот за свободата, обединението и независимостта на отечеството. Последното име е на граничаря Трендафил Станимиров, паднал в престрелка с нарушители на държавната граница през лятото на 1952 г.
„Поклон пред подвига на героите”, „Те загинаха за родината и нас”, „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, „Народ, който не почита и уважава своето минало, няма бъдеще” – това е изписано от четирите страни на чешмата-паметник. Кранчето за водата наподобява лъвска глава. Самият паметник е разположен сред обновена преди около десетилетие градинка в самия център на селото.
Проектът е на арх. Чавдар Николов, а строителството е дело на „Главболгарстрой”. Средствата за градежа са дарение от членовете на сформирания местен инициативен комитет, оглавяван от неуморния Стоян Саладинов.
Освещаването бе извършено от свещеноиконом Петър Стоименов и свещ. Любомир Годиняков.
Вълнуващо прозвуча „Мила Родино”. В слънчевия ден се развяха национални трибагреници.
„Обикновени хора, отдадени на една велика кауза – да бъде свободно отечеството ни” – така обрисува героите на Долни Окол кметът на Самоковска община Владимир Георгиев. Той благодари на дарителите, които на дело са изнесли урок по родолюбие. „Така съхраняваме историческата памет и достойнството си като хора”, отбеляза Георгиев.
Свилен Нейков, член на политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов, обяви, че е получен поздравителен адрес от премиера. Нейков изрази признание на инициативния комитет и на всички, допринесли за издигането на паметника. „Нека да сме горди, че сме българи”, възкликна Св. Нейков, който е познат и като заслужил треньор и бивш министър.
Присъстващите бяха сърдечно приветствани и от Валентин Заеков от името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който бе изпратил и поздравителен адрес.
Председателят на инициативния комитет Стоян Саладинов благодари от сърце на членовете на комитетаи на техните семейства, на жителите на Долни Окол, на архитекта и строителите и на всички, дали принос за изграждането на мемориала. „Това село никога няма да загине! Нека да се обичаме и да си помагаме всички българи”, заключи емоционално Саладинов под бурните аплодисменти на множеството.
Сред участниците в тържеството бяха и народният представител Радослав Стойчев, зам.-областният управител на София Тони Николов, зам.-областният управител на Софийска област Николай Николов – наш земляк, зам.-кметът на общината Васил Сайменов, кметът на Долни Окол Данчо Димитров, който със своите 57 години кметуване поставя своеобразен световен рекорд. Чест за всички бе присъствието и на олимпийската шампионка Румяна Нейкова, почетен гражданин на Самоков.
Паметникът бе отрупан с венци от името на министър-председателя, Община Самоков, Националната спортна академия „Васил Левски”, Военно-медицинската академия, Специалния отряд за борба с тероризма, Съюза на бившите барети, кметството и жителите на Долни Окол. Близки на загиналите и много други жители на селото и гости също оставиха свежи цветя пред мемориала.
Даден бе коктейл на открито за всички участници в паметното тържество. Под звуците на музиката, за която се грижеше Максим Златанов, се извиха хора. Много апарати запечатаха кадри от паметния ден, който вероятно дълго ще се помни.
„Тук сега имаше повече хора, отколкото на събора”, категоричен бе местен жител. Подобно честване на празника на независимостта в рамките на общината ни пък не се помни от години.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*