Паметник на Петър Попангелов-старши бе открит

Делото и паметта на големия скиор, треньор и спортен деятел Петър Попангелов-старши бяха увековечени чрез паметник пред входа на Туристическата градина, който бе открит официално на 16 март. Бялото платно от мемориала свалиха кметът Владимир Георгиев и синът на Пепо и негов съименник легендарният скиор Петър П. Попангелов.
Градоначалникът благодари на всички, които чрез дарения и по друг начин са подкрепили инициативата за направа на паметника. В послание към младите спортни надежди бе изтъкнато, че ските за Попангелов и за неговите съратници са били не само спорт, а и смисъл на живота. „Това е паметник и на всички наши спортисти, на нашите олимпийци, прославили името на града ни далеч зад пределите на страната”, възкликна Георгиев.
„Беше време, когато Самоков и България се познаваха по фамилията Попангелов”, заяви в емоционалното си обръщение Коце Коцов, дългогодишен съратник, помощник и приятел на Пепо Попангелов, и пожела на младите да постигнат още по-високи върхове в спорта.
Водещата Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината, прочете емблематичен цитат от книгата на Попангелов „Безкрайният бял път”.
Присъстващите ученици, ветерани на спорта, граждани, близки и приятели на Попангелов отрупаха паметника с венци и цветя.
Скулптор на самия паметник е Бойко Джакерски.
На откриването присъстваха и зам.-кметът Васил Сайменов и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.

х х х

Петър Иванов Попангелов е роден на 29 март 1932 г. Почина на 21 март 2009 г., броени дни преди да навърши 77 години.
На ски се качва още като дете. Първи негови треньори са Димитър Марков, Иван Недялков, Георги Дойков и др. Едва 19-годишен, става републикански шампион за мъже, а по-късно още 25 пъти печели подобни титли. На олимпиадата в Кортина д,Ампецо през 1956 г. се класира 15-и в комбинацията, която тогава важи и за световно първенство.
Завършва НСА. Създател и директор е на Специализираната спортна школа в Самоков. Дългогодишен треньор е на националния мъжки отбор по ски алпийски дисциплини. Като наставник на олимпийския ни отбор в Лейк Плесид /САЩ/ през 1980 г. изживява истинско щастие – трима български състезатели /и то самоковци!/ – Петър П. Попангелов, Людмил Тончев и Христо Ангелов – се нареждат сред 20-те най-добри в света!
Като треньор участва в 4 олимпиади. Отличава се с изключителна упоритост, постоянство и взискателност, не случайно състезатели и запалянковци с респект го наричат Суворов. Под негово ръководство синът му Петър Попангелов израства като най-големия български алпиец за всички времена, класира се на два пъти шести на Олимпийски игри, печели старт от надпреварата за Световната купа и много европейски, балкански и републикански титли.
Пепо Попангелов е в центъра на работата при голямото ски и туристическо строителство в Боровец през 70-те и 80-те години. Благодарение на успехите на Пепи и на другите подготвени от Попангелов-старши скиори, както и на новопостроената база курортът ни стана домакин на състезания за Световната и за Европейската купа, на надпревари от календара на ФИС, а на два пъти кандидатства и за домакин на световно първенство по алпийските дисциплини за мъже.
Попангелов-старши участва активно в началото на новия век и в проектирането на курортно-туристическата локализация Самоков – Боровец – Бели Искър.
Навсякъде се отличава с активна работа, невероятна амбиция и стремеж към внедряване на научните новости и на най-добрия чуждестранен опит. Огромен е приносът му като треньор и спортен деятел за развитието на ски спорта и на зимния туризъм в България. Автор е на книгата “Безкрайният бял път” и на много публикации в пресата. Почетен гражданин е на Самоков. Носител е на много ордени, медали и други високи отличия.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*