Париж! Една моя мечта се сбъдна…

Ради Генев /вторият отдясно/ сред колеги във френската столица

Париж – градът на художниците… Една моя мечта се сбъдна!
Как? В конкурса за „Сите Интернатионал дез Арт” участвах с моите работи по графика за магистърска степен. Пейзажи от Самоков – пет цветни литографии. Голямата изненада бе, когато моите колеги от Академията ми съобщиха, че съм класиран на първо място от моята специалност.
Париж вече не беше само мечта, а реалност. За два месеца трябваше да се подготвя малко от малко езиково. Разбира се, че разучих предварително и пътеводителя на френската столица /с нейните паркове, музеи, галерии/.
На 1 юли 2013 г. кацнахме с колегата на летище „Шарл дьо Гол” и от там с автобуса до Ситето. Сградата е наблизо до „Нотр дам дьо Пари”. Един международен център за изкуства с 300 ателиета за художници, музиканти, балетисти, писатели. С всички удобства за творческа работа. Така нормалните държави се грижат за образованието и културата.
Първите две седмици беше лудо ходене пеша из големите музеи. Гледах да не изпусна нещо важно, но разбрах, че и десет години да съм там, все ще има да гледам нови неща…
Направих си програма за по-систематични обиколки, за да мога да рисувам из града. Първо – легендарният Монмартър – любим на художниците, очарователно място за рисуване. Хората тук са от най-различни националности, но всички са много внимателни и не си пречат.
Ще запомня река Сена с нейните острови, стотици лодки и малки корабчета, с красивите мостове, с дружелюбните парижани.
Люксембурската градина е разкошен парк, където човек може да си отпочива пълноценно.
Версайският дворец – това е толкова много красота, струпана на едно място! Умората е приятна…
Реших да видя и провинцията на Франция и по специално град Оксер – на 240 км от Париж. Много красив град, разположен на река Йон. Една от красивите катедрали е „Сен-Етиен Оксер”, а има още двайсетина черкви с още по-красиви витражи.
…За Лувъра няма как да се разкаже накратко – той просто трябва да се види!
В катедралата „Парижката Света Богородица” човек влиза със страхотопочитание и възхищение. Веднага Виктор Юго изниква в моето съзнание.
Нощният Париж с поглед от Айфеловата кула и „Нотр дам дьо Пари” е незабравимо преживяване…
Галерия „Орсе“ – музеят на импресионистите! Като влезнеш, дъхът ти спира от вълнение – все пак гледаш велики художници в оригинал. Страхотно преживяване!
Много интересен е Музеят на техниката – стари велосипеди, леки коли, първите самолети и много други интересни машинки…
На 14 юли е националния празник на Франция. Имаше голям военен парад. Наистина бе много красиво и вълнуващо.
Доста разкази бях слушал за гробището „Пер ла Шез“. Когато го посетих, се възхитих от скулптурните композиции. Там са погребани велики личности – художникът Йожен Дьолакроа, Оскар Уайлд, голямата френска певица Едит Пиаф, композиторът Жорж Бизе, писателят Оноре дьо Балзак и колко други още знаменитости…
За два месеца посетих над 100 музея и галерии, натрупах много впечатления и в момента всичко видяно осмислям с оглед на моята бъдеща работа.
Всекидневно там правих скици, рисунки. На 26 август подредих изложба в „Сите Интернатионал дез Арт” с рисунки и 13 сухи пастели. Общуването с колеги от различни страни – Канада, Аржентина, Япония, Франция, Полша, Сърбия, Румъния, САЩ, Шри Ланка, Швеция на чаша червено вино и сладкиши беше много важно за всеки един от нас…
И така, до скоро, любим Париж!

Радослав Генев

Част от парижките творби на младия самоковски художник

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*