Пари нема… Действайте!

Проверка по сигнал

Млади хора от Седми квартал се оплакаха в редакцията, че не са им изплатени дължимите суми за участие през лятото на м. г. в курсове по ограмотяване в училище „Петър Берон”. Имали спешна нужда от пари, а вече близо половин година ги чакали, всеки ден ходели до училището… Разбрали, че записалите се за ограмотяване в подобни курсове в други самоковски училища почти веднага си получили парите.
Обещахме да разберем как точно стоят нещата.
Потърсихме вода от извора, както се казва. Оказа се, че НУ ”Петър Берон”, както и още две училища в Самоков, са кандидатствали през м. г. по проект „Нов шанс за успех” към просветното министерство, финансиран от Европейските програми за развитие на човешките ресурси.
Проектът бил одобрен и от април започнали набирането на кандидати. Общият брой на обучаващите се в „Петър Берон” стигнал 174 души. Повечето млади хора идвали с желание да се ограмотяват, още повече, че съгласно условията, по време на 4-часовото им обучение на ден те трябвало да получават стипендия по 4 лв. В училището били сформирани 9 групи от 1 до 4 клас и по една група в 5, 6 и 7 клас.
Проектът стартирал на 18 юни. Началото започнало успешно от всяка гледна точка. Получени били и първите дължими суми от Министерството на образованието и науката – 1500 лв. през юли. Изплатени били по ведомост по 100 лв. на човек от всяка група. По-нататък обаче нещата се „закучили”.
„През септември платихме 31 хил. лв. от нашия бюджет – по 200 лв. на човек, от които МОН възстанови на училището по-късно само 9650 лв.”, поясни с огорчение директорката на училището Милка Ничева. 21 хиляди още не са ни възстановени от септември. Сега има да плащаме стипендиите за септември и за издържан изпит – 55 лв. на човек. Всеки ден идват с надежда хора при мен да си искат парите, но откъде да им дам? Прави са да протестират, защото това е население, което е социално слабо и търси прехраната ден за ден. Би трябвало да получават стипендиите си веднага, месец за месец. През лятото обикновено те търсят някаква работа – билки събират, картофи вадят… Сега нямаха възможност да го правят, защото се обучаваха. За съжаление обаче не разбират начина на финансиране и искат парите от училището, а ние не сме в състояние да ги дадем. Много пари са и няма как да ги вземем от делегирания ни бюджет. /Другите училища са се разплатили от бюджета си вероятно, но там са били на обучение малко хора./ Освен това имаме ежемесечни плащания по издръжка на училището, храна на децата на обяд и закуска, които не можем да пренебрегнем. Многократно съм разговаряла с ръководителката по проекта Ваня Трайкова от министерството. Нейният отговор е, че по сметката на проекта нямат пари и не могат да изплатят съответните суми. Тя препоръчва всичко да се даде от делегирания ни бюджет, пък после…”
Директорката дори е предоставяла телефона на Ваня Трайкова – 02/921 74 43, пресцентър на МОН 02/ 921 77 44 на най-настойчивите хора от обучаващите се, за да се свържат и да разберат истината за парите по проекта и къде се къса, както се казва, връзката.
Проектът по начало бил обнадеждаващ, примамлив, но в процеса на изпълнението излезли наяве и други недостатъци: не се признавали разходи за почистване на училището, за осветление, за канцеларски материали и пр. Самите материали по проекта – папки с учебник и тетрадки, пристигнали чак през август. Обучаващите се били снабдени с тетрадки и маркери от самото училище и заниманията започнали благодарение на доброто отношение на ръководството и учителите към хората, идващи за обучение. Самите учители, заети през лятото с ограмотяването, досега също не са получили и стотинка за работата си.
„Като последен изход от това положение имам вариант да сключа някакъв заем, за да изплатя остатъка от пари на хората, но това може да стане евентуално следващия месец”, търси разрешение на проблема г-жа Ничева.
По време на проверката научихме, че доста хора са се интересували дали ще има ново обучение, за да продължат ограмотяването си. Опарено от случилото се обаче ръководството на „Петър Берон”се страхува да рискува с нов проект.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*