Певецът с глас и име на славей

Николай Славеев с Маргаритка Бочева

С Николай Славеев се запознахме на живо преди години, на фестивал в град Неделино. Там той и певицата Татяна изнесоха концерт – поздрав към домакините и гостите на този красив родопски край. В навечерието на 24 май Николай Славеев гостува за трети път в Самоков и зарадва многобройните си почитатели със стари и нови песни от всички фолклорни области на България. Присъстващите не се сдържаха и тропнаха хора, водени от неговите танцьори от формация „Антик”.

– Николай, къде пя преди да дойдеш в Самоков?
– В Костенец, Пазарджик, Пловдив…
– Направиха силно впечатление и твоите танцьори…
– Създадохме танцовата формация преди четири години. Навсякъде по концертните съвместно пеем, свирим и играем. Танцовият състав и бендът помагат да променяме програмите и на момента. Част от концерта минава на запис, а всичко останало е на „лайф” /на живо/ заедно с танцьорите.
– Какви песни и танци изпълнявате?
– Стараем се да има за всеки вкус, затова ги подбираме не само от страната, но и руски, сръбски, цигански, гръцки, турски, чардаш…
– Имате участия и в чужбина…
– Към края на юни отиваме в испанския град Памплона. Там се провежда празникът Сан Пермин, като се организира корида. Всичко това е много интересно. Там отиваме за шести път…
– А ще споделите ли творчески си планове?
– Те са свързани с моя пореден албум, за който ще снимам клипове на 6 песни. Той носи заглавието „Яжте и пийте, другари” и ще съдържа 14 песни от всички фолклорни области.
– Знам, че имаш две деца. Те ще продължат ли по твоя път?
– Никол е на 8 години, а Валентин – на 6. Много са музикални, но не ги насилваме. Нека сами се ориентират с какво ще се занимават в бъдеще.
– А кой е любимият ти празник?
– Българите имат в календара си много празници, събори, фестивали, сватби, кръщенета… Но аз най-много си обичам Никулден – не само защото тогава съм именяк, а и заради Никол…
– Кой приготвя ястието за Никулден?
– Разбира се, че аз. Приготвям плънка от орехи, кромид, магданоз, босилек, малко ориз и дреболии от агне. И предварително оставям малко да заври. Напълвам шарана, завивам го добре с тесто и го пека 5-6 часа. За гарнитура вадим от туршията. Допълваме с ракийка и червено вино…
– Кажи нещо повече за себе си…
– Родил съм се на 1 октомври – Световния ден на музиката и може би затова у мен е заложено това увлечение по песните. Свиря и на китара. От цветята най-много обичам лалетата. Смятам се иначе за уравновесен – зодия Везни съм. Девизът ми е: „Никола на колене пред когото и да е!”
– На кого вярваш, на кого разчиташ в беда?
– На семейството и на приятелите си. Затова и моето сърдечно пожелание към всички читатели на „Приятел” е: нека има истинско приятелство между хората!

Интервюто взе: Димитрина Божилова

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    фанима закура

    ШУКРИ ,а не Николай! Помак турчин,който се прави на Българин!

+ Leave a Comment

*