Певици от Радуил грабнаха златен медал от „Неделино-2013”

Женската група за автентичен двугласен фолклор при клуба на пенсионера „С вяра и надежда” се завърна в Радуил със златен медал от първия балкански фолклорен фестивал в Неделино.
Високото отличие не е случайно. Певческата група е създадена преди повече от 50 години. Едни я напускат, други застават на тяхното място, за да продължат традицията. Сега групата наброява 10 жени, като най-възрастната певица е 82-годишна, а най-младата е на 70.
„Може да сме понабръчкани, но духът ни за живот, за достойни старини, е жив. Нас ни свързват хубавите песни. С вяра и надежда в душите се радваме на добри срещи. Над селото ни се намират 12 параклиса и често ги посещаваме. Те са нашата друга сцена, където пеем на воля”, сподели председателката на клуба Емилия Николова.
Тя не скри, че годините на клуба са едва три, но за сметка на това фолклорната певческа група е с трайни традиции с участието си във фестивали не само в България, но и в други страни. Има и записи. Разполага с богат репертоар. Води пълнокръвен живот. Жените се събират на седенки, на рождени дни, с парите от членския внос си организират екскурзии. И дали ще са на екскурзия или на кафе в клуба – всяка среща използват, за да попеят на воля. Както остроумно сподели председателката: „Да си попеем, за да живеем!”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*