Петър Димков оживя в нова книга и в… Самоков

Портретът-пано на учителя-будител, дело на самоковския художник Бойко Павлов

Новата книга „Петър Димков, лечител и будител” бе представена на 25 ноември от авторката Еленка Тодорова в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Още преди началото на литературната вечер развълнуваната читателка Нина Владимирова разказваше разпалено на приятелка, че е чела всички книги за Петър Димков, но най-много й допаднало написаното от дъщеря му Лили Димкова.
При самото представяне малко по-късно пък водещата и главен библиотекар Албена Ихтиманска изтъкна, че преди няколко години в същата зала е била представена и книгата на Лили Димкова за баща й Петър Димков, но въпреки това и сега интересът е много голям – залата бе препълнена, наложи се да се внасят допълнително столове.
Мариела Павлова представи впечатленията на Лилия Кинина от сегашната книга за Димков. Изтъкната бе отзивчивостта на лечителя, стремежът му да помогне на всеки независимо от какво заболяване страда. Макар че повечето болни го търсели, както той сам казва, преди да отидат вече при… попа.

Мариела Павлова

За различните болести, причините за тях и лечението им повече говори самата Еленка Тодорова, която сама е страдала от сериозно заболяване преди да срещне лечителя.
„Оказа се, че той умееше да разбира тялото ми и с подробните си указания в планчето лекуваше болките по него, ала още по-добре разбираше душата ми и с напътствия ми помагаше. Неусетно прозрях, че с моите особени мисли съм си създала всички дотогавашни тежки преживявания. Така стигнах позитивното му послание и промених мисленето си, защото разбрах, че след мислите следват разбиранията, желанията, намеренията, чувствата, думите и делата ми, а те са невидима енергия, която въздейства на здравето ми и на околния свят. Повиши се самочувствието ми и вече можех да се радвам на себе си и на всичко”, сподели авторката.
Г-жа Тодорова с умиление си спомни за срещите с народния лечител, състояли се преди повече от 30 години. Издаването на книга за него е начин да благодари на будителя за прозрението, че когато човек се променя, хората около него също се променят и то без да са молени за това.
„Мислейки положително, придобиваш радост и усещане за лекота в живота, чувстваш се прероден. Заболяването може да си има научна диагноза, но всеки сам трябва да разчисти и стаичката на душата, в която е сложил различни видове страх”, обобщи авторката.
Тя припомни, че Димков е лекувал болни от болестта на Бехтеров – обездвижване на гръбначния стълб, която от научните среди се смята за нелечима.
„Приемаше и държавни глави, и най-обикновени хора. Людмила Живкова също се е лекувала при него”, отбеляза Тодорова.

Еленка Тодорова

Тя подчерта и някои схващания на лечителя-философ, според които българите и руснаците са като един човек, в който Русия е тялото, а нашата нация – душата. Гостенката добави, че никога няма да забрави случая, когато намирайки се извън родината си, чужденци й казали, че познават като велики българи Ванга, Дънов и Петър Димков…
Димков авторката оприличи на минивселена. Този забележителен българин я изумявал със знанията си в различни области на живота, с акуратните си отговори и уместни съвети.
Ел. Тодорова показа и снимки от личния си архив с лечителя и представи негови аудиозаписи от 80-те години. Така Петър Димков оживя пред присъстващите не само със своите дела и съвети, но и с автентичния си глас.
През цялото време присъстващите се взираха и в невероятно реалната рисунка-портрет върху дървено пано на големия българин, сътворена преди няколко години от самоковския художник Бойко Павлов, с когото Еленка Тодорова се познава лично. Самият творец също бе сред гостите в читалнята.
Мнозина от участниците в тази запомняща се среща си закупиха книгата, а авторката отзивчиво им даде автограф. Организаторите пък раздадоха на гостите, сред които бе и гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева, листчета с мисли на бележития ни сънародник.

Яна Василева

Художникът Бойко Павлов
Албена Ихтиманска

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*