Планинари от 4 страни се срещнаха на снежната хижа „Мусала”, най-смелите качиха върха

Туристите от София и Струмица пред хижа „Мусала”

18-членна група от приятелските туристически дружества „Иван Вазов” от София и „Ентузиаст” от македонския град Струмица опитаха предсрочно суровите зимни условия на Рила тази събота и неделя, на 27 и 28 септември.
Планинарите бяха предвождани от водача и главен организатор на планирания преход самоковеца Николай Р. Николов. Като домакин се изяви и нашият съгражданин Добромир Фингарски, който натрупа в последно време сериозен „стаж” в най-високата планина на Балканския полуостров.

Водачите Кольо Ристов и Николай Николов си размениха подаръци

Заклетите туристи-планинари стигнали до хижа „Мусала” пешком от Боровец. Условията след Велчевото мосте на Мусаленската пътека, както споделиха участници в групата, са били изключително тежки, още повече, че ден-два по-рано падна и първият за сезона сняг.
Вечерта в хижата, при любезния домакин Вальо от Мала църква, атмосферата е била отлична, а компания на родните и македонските ентусиасти са правили гости от Израел и Англия. Високият градус на задругата е бил поддържан от лютите македонски домашни ракии и чудния вкус на автентичното им вино, изливали се в чашите на участниците в прехода пред меката топлина, идваща от камината. Песните се редували една след друга до късно вечерта.
Тук групата се засякла и с рекордьора по най-бързо преминаване на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България Ком – Емине в Стара планина, Любомир Палакарчев. Големият планинар, който е родом от Ярлово, изминава през далечната вече 1987 г. прехода за 5 дни и 14 часа. С това постижение той подобрява… собствения си рекорд от предходната 1986 г., когато изминава разстоянието за 5 дни и 18 часа.
Както е известно, през лятото най-добрият български планински бегач и ориентировач Кирил Николов-Дизела се опита да подобри „брадясалото” върхово постижение, но се отказа след получена контузия.

Любомир Палакарчев

Именно Любчо Палакарчев, със своя приятел Дарин, са проправили пътека в снега към връх Мусала в неделя. Те са действали като своеобразни форлойфери пред четиримата българи и двамата македонци, които успешно изкачили върха. Условията били наистина жестоки – студ, гъста мъгла, брулещ вятър, сняг, който на места образувал големи преспи от навяванията. През нощта пък температурата на хижата паднала до минус 7 градуса!…
След тричасово изпитание на духа, волята и издръжливостта на шестимата смелчаци те успели да усетят величието на най-високия връх на Балканите – Мусала, с неговите 2925 м н. в. На върха от македонците стъпили водачът им Кольо Ристов и неговият приятел Гоце. Натрупаният през последните дни сняг, по техни думи, на места достигал 60-70 см.
Туристите от двете дружества поддържат приятелски взаимоотношения. Софийските туристи също са участвали в организирани преходи в западната ни съседка.

Делян Василев
Снимки: Добромир Фингарски

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*