Повече почтеност, господа управляващи

През последната седмица в местната преса и телевизионен канал бе повдигнат въпросът за функционирането на общинския хотел до спортната зала в града ни.
Днешното общинско ръководство се опитва да се представи като „спасител” на този обект, тъй като е реализиран от предишното общинско управление. Тук трябва да припомним, че този хотел бе построен с решение на Общинския съвет през миналия мандат. В този общински съвет днешният кмет бе не само общински съветник, но и председател на групата съветници от БСП, неговият зам.-кмет също бе общински съветник, а другият зам.-кмет бе на същата позиция. Вярно е, че имаше хора, които бяха против тази инвестиция, но сред тях не бяха горепосочените лица. Дори нещо повече, те гласуваха за този проект. Така че общинският хотел е и ваша рожба на професионализма в инвестиционната политика, г-н кмете. Крайно време е някой да поеме отговорността за направените лоши инвестиции през последните години.
Истина е, че имам доста забележки относно хотелското обслужване в града ни. Но заставам твърдо зад реакцията на собствениците на хотели във връзка с неправомерното субсидиране на общинския хотел от страна на Общината. Държавното и общинското субсидиране е незаконно и против принципите в Европейския съюз. В настоящия общински бюджет са заложени 700 хил. лв. за „подпомагане” на хотела. Още по-неприятен е фактът, че с парите от личните и корпоративните данъци на хотелиерите се работи против нормалната конкуренция.
Като специалист по „френския туризъм”, г-н кмете, бихте ли посочили в коя френска община има този модел, който вие налагате в града ни.
Бих посъветвал хотелиерите да се обърнат към общинските съветници да извадят от състава на общинската администрация работещите в общинския хотел. Да бъде гласувано създаването на дъщерно търговско дружество, което в случай на нужда да получава кредит от банки или от самата Община, но не и субсидии. Общината трябва да е равно отдалечена от всички хотели – държавни, общински и частни.
Предишният кмет дълго време ни убеждаваше, че проектът Супер Боровец „напук” на някои недоброжелатели ще се развие. Днес сме свидетели на резултатите от този проект. По същата линия днешният кмет на града ни недоволства срещу хората, които изказват неувереност в дейността на общинския хотел. Едва ли има гражданин на общината, който да не желае общинският хотел да носи дивиденти в общинската хазна. Но на този етап сме далеч от тази цел, г-н кмете. Само реалните резултати могат да върнат доверието на гражданите в Общината.

Николай Малчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*