Повече първолаци ще имаме през новата учебна година

Снимка: архив

През новата учебна година 353 деца ще са първокласници – с 26 повече в сравнение с миналата година. В ОУ „Христо Максимов” ще има една паралелка, в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – 2, в НУ „Станислав Доспевски” – 4, в ОУ ”Митрополит Авксентий Велешки” – 3, в НУ „Д-р Петър Берон” – 5. За пръв път в СУ „Отец Паисий” ще има една паралелка първокласници. В училищата в Говедарци, Радуил и Ярлово пък ще има по една маломерна паралелка в първи клас.
В някои училища има проблеми с маломерни паралелки и в други класове. На сесията на Общинския съвет на 16 септември се очаква да се утвърди тяхното съществуване.
Междувременно в Бюрото по труда в Самоков са обявени 10 свободни учителски места по различни специалности – английски език, компютърна техника и технологии, математика, информатика, икономика, музика, учител на подготвителна група, детски учител, учител полуинтернатна група и учител в началния етап на образованието.
Междувременно стана ясно, че всички училища и детски градини са вече готови за откриване на 15 септември на новата учебна година. В ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ със средства от бюджета на училището и спонсори е поставен нов ламиниран паркет в детската градина, закупени са чинове за предучилищната група, ново е обзавеждането в няколко стаи. Освежени са 18 класни стаи от самите преподаватели. Ремонтиран е подът във физкултурния салон. Обновени са спортните площадки, монтирани са нови съоръжения, като съдействие е оказал и баскетболният клуб „Рилски спортист“.
В СУ „Отец Паисий“ е ремонтирана котелната инсталация, боядисани са класни стаи и коридори, подменени са врати. Обновления има и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Христо Максимов“ и НУ „Станислав Доспевски”. В Професионалната гимназия по туризъм е направен основен ремонт на покрива на централната сграда. Стълбища и коридори пък са обновени в ОПУ „Неофит Рилски“.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Anonymous

    Забелязахте ли всъщност къде са най-много паралелките първокласници-в основно училище “Петър Берон”.Аз не знам сега с какви очи ще погледне нециганите кмета Влади.Самоковската община направи всичко възможно да изгони българите от града!Затова циганските паралелки ще стават все повече,а българските все по-малко.Защо е тази агресия и омраза срещу българите в Самоков не мога да разбера.Това е краят на града под Рила за съжаление.А и познайте каква част от циганетата ще ходят редовно в “Петър Берон”-по-малко от половината-гаранция.Застанете сутрин пред сградата и ще видите колко деца влизат вътре-не повече от 30-40,деца за два класа.Над 50% от тях физически не присъстват в класната стая.А ние данъкоплатците продължаваме да плащаме за несъществуващи дейности!Да не говорим за селата в общината-там има цели училища фантоми,съществуващи само на хартия,за наливане и харчене на средства!

+ Leave a Comment

*