Подгответе се, преди да излезете в планината

Август е сезон не само за море, но и за екскурзии в планината. От Планинската спасителна служба на Българския червен кръст обаче предупреждават, че продължава тенденцията в планината да ходят недостатъчно добре подготвени хора.
От само себе си се разбира, че преди излет не бива да се консумира алкохол. Освен това трябва да сте с обувки, предвидени за стръмен терен.
В планината и времето често се променя. След слънцето може да връхлети буря. В такъв случай трябва по най-бързия начин да се спуснем към подножието на планината, като избягваме опасните места. По възможност не трябва да стоим в откритата част, а в горист пояс. 
Риск крие и липсата на вода в организма при високите температури, характерни за този месец.
Планинските спасители съветват предварително излетниците да търсят информация какво ще бъде времето за дните, които предвиждат да прекарат в планината. Нужни са още добър план и маршрут и подходяща за сезона екипировка.
Много е важно екскурзиантите да се съобразяват с възможностите на отделните участници в групата.
Ако възникне инцидент, не бива да изпадаме в паника, а да подадем вярна и точна информация на спасителите. Във връзка с това особено ценно е да разполагаме със заредени мобилни телефони.
Не на последно място – добре е да имаме и планинска застраховка.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*