Подем на ориентирането в Самоков

Престижното второ място в състезанията за купа „Самоков“ в елитната възрастова група завоюва самоковецът Боян Софин. Надпреварата се състоя на 22 и 23 октомври в околностите на Говедарци и Рельово.
Победител в елита стана Ивайло Каменаров от„Компас Крос“ – Русе, а трети се нареди Александър Иванов от „Бегун“ – Варна.

Съотборникът на Софин в самоковския клуб „Соколец“ Михаил Михайлов се класира втори при мъжете над 35 г. Четвърто и осмо място тук заеха още двама представители на „Соколец“ – Антон Гочков и Петър Бранков.
Тимът на „Соколец“ спечели призовото второ място и в Отворения маршрут чрез Иван Николов, а Христо Манов, Христо Николов, Христо Дойнов и Лилияна Бранкова завършиха съответно 6-и, 7-и, 15-и и 18-а.
Отново на ориентироваческата арена се появиха самоковските състезателки Мариана Илиева и Таня Лазарова, които поради лични причини не успяха да стартират и в двата състезателни дни, за да намерят място в общото класиране.

В борбата за купата дебютираха и децата, които под ръководството на треньорката Катя Кръстева водят подготовка съвсем отскоро. Малките състезатели са част от спортната общност на града към фейсбук групата „Спортен Самоков“.
Петокласникът Денислав Йовев от ПГ „Константин Фотинов“ се състезава в група М12 по карта и завърши и двата състезателни дни с всички контролни точки и 7-о място в сборното класиране.
Най-малките самоковски състезатели участваха във възрастовата група М/Ж 10 по маркирано трасе. Отлични резултати постигнаха Анастасия Тулева от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ /1-а клас/, Ванеса Иванова от СУ „Отец Паисий“ /4 клас/, Кирил Хаджиев от НУ „Станислав Доспевски“ /3 клас/, Христина Димитрова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ /1-а клас/, Борис Кръстев от ДГ „Детелина“ /1-а група/, Иван Димитров от ДГ „Зорница“ /3-а група/.

В сравнение с последните години ориентирането в града ни е в подем. От началото на учебната 2022/2023 година в Самоков се провежда целенасочен тренировъчен процес за обучение и подготовка на състезатели от всички възрастови групи.
В състезанията за купа „Самоков“ участваха рекорден брой наши състезатели. Това показва, че този спорт с най-големи интелектуални и физически изисквания става все по-популярен сред децата, семействата и младите хора в града ни.
Самоков има и едни от най-добрите условия в България за развитие на спортното ориентиране във всичките му разновидности. Това е чудесна възможност за надграждане на многогодишните традиции в сферата на ориентирането в нашия град и района.
Надпреварата за купа „Самоков“ бе организирана от софийския клуб  „НСА-СиВен“ с подкрепата на Община Самоков. Участваха близо 300 състезатели от 31 клуба в страната. Наградите бяха осигурени от „Сани Конс“ АД  („Зайо Байо“) и „Си-Комерсиал 7“ ЕООД  (Сладки „Дома“).

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*