Поклади – Сирни заговезни

Сирни заговезни (Прошка или Поклади – както е популярен в Самоков) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Чества се седем седмици преди Великден (винаги в неделя, тази година – на 17 март).
Празнични обреди и обичаи се изпълняват обаче по традиция през цялата седмица. На трапезата се слагат главно млечни продукти и яйца.
Традицията повелява в сряда, петък и неделя да се връзват люлки и момите и момците да се люлеят на тях за здраве. В неделя се палят огньове и след като прегорят, се прескачат пак за здраве. После около тях се играят хора, пеят се песни.
Има обичай да се правят оратници: факли от слама, които стопанинът завърта около главата си, за да прогони бълхите от къщата. Пак по традиция всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него лък, запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.
За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Извършва се обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце, най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
На Сирни Заговезни по-младите гостуват на по-старите роднини и близки — родители, кумове, по-възрастни братя и сестри, целуват ръка на домакините и искат прошка. „Простено да ти е“ пък е задължителният отговор.

Снежана Кашъмова
ученичка в ПТГ „Н. Вапцаров”, 9-в клас, участничка в кръжок „Училищни медии”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*