Почетоха и с курбан св. Пантелеймон /снимки/

Стотици миряни от Момин проход, Костенец, Долна баня и околните села се стекоха на 27 юли на празника на храма „Св. Пантелеймон” в курортния град, известен у нас и в чужбина с лековитата си минерална вода.
Тържествена литургия и водосвет в чест на 12-ата годишнина от освещаването на църквата отслужиха енорийският свещеник иконом Георги Георгиев и местният свещеник протоиерей Антон Апостолов.
Дошлите в храма, построен в чест на лечителя, чудотвореца и закрилника на лекарите св. Пантелеймон, запалиха свещ за здраве, целунаха иконата на светеца, отправиха молитва за по-честити дни и се поръсиха със светена вода.
Почетена бе и паметта на светите седмочисленици – братята Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.
Осветен бе и специално приготвеният за храмовия празник 500-килограмов постен курбан – фасул чорба.
Заслугата за вкусната ритуална гозба бе на главната готвачка Стефка Палийска и нейния екип от три жени, които почерпиха гостите и с печен шаран на скара.
Тази година за празника християните се радваха и на нови придобивки – красив навес в двора на църквата и специално изградени огнища за приготвяне на курбана.
С благодарност в този ден миряните споменаваха имената на Ирина Стайкова, Елка Вълчанова и Георги Кангалов, допринесли много за красивия вид на храма и неговия двор.

Любомир Кузев
Снимки: авторът

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*