Почина игумения Гавриила

Монахиня ГавриилаДългогодишната игуменка на Девическия манастир Гавриила склопи очи на 16 май – броени дни преди да навърши 94 години. Почитаната монахиня бе погребана на 18 май в двора на манастира, зад храма, само на метри от килията, в която е прекарала живота си.
Опелото в църквата на манастира – „Покров Богородичен”, отслужи епископ Григорий, викарий на софийския митрополит, в съслужение с духовници – гости, архиерейския наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов и свещениците от града ни.

Сред присъстващите духовници и граждани бяха кметът Владимир Георгиев и зам.-кметът Васил Сайменов.
В словото си след службата епископ Григорий изтъкна, че монахиня Гавриила е била „мъдър съветник и истински духовник”. Тя идва в манастира едва 15-годишна и остава тук почти 80 години. Повече от четири десетилетия е игуменка на манастира, който е един от най-старите и най-големите женски манастири в страната ни. През цялото това време е служила на Бога с любов към ближния. „Обичаха я всички – и сестринството, и свещенството, и гражданите на Самоков, и всички, които прекрачваха прага на светата обител”, добави епископ Григорий. Той предаде и съболезнованията на патриарха и софийски митрополит Неофит.
Свещеници пренесоха ковчега с тялото на починалата до гроба й. Игумения Гавриила бе изпратена с 12 поклона от присъстващите духовни лица и граждани.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*