Почина Христо Илиев

На 11 август в София почина внезапно световноизвестният български музикант Христо Илиев – възпитаник на Консерваторията, носител на наградата „Панчо Владигеров“.
Помнят се многобройните негови концерти в България, в Европа и  Америка. Изпълнител с огромен репертоар, наред с интерпретациите на Хендел, Брамс, Барток, Матоушек, Кубик и др., прави много премиери на произведения от български композитори. С удоволствие изпълнява творби на Димитър Ненов, Панчо Владигеров, Стефан Икономов и др. Член на Съюза на българските композитори.
От 1990 г. е живял в Холандия. Бил е професор в консерваторията в Енсхеде /160-хиляден град в източната част на страната/. Обучавал е холандски студенти в любов към българската музика и заедно са изнасяли концерти не само в Холандия и България, но и в цяла Европа.
Изключително добър пианист с широки интереси и артистично обаяние. Продължител на делото на своя баща композитора Илия Илиев и на много известния си дядо – музикалния деятел и учен проф. Васил Стоин, един от най-забележителните самоковци във вековната история на града ни.
През 60-те години Христо Илиев ръководи за кратко и нашия представителен хор „Рилска песен”.
Христо Илиев беше и сътрудник на нашия вестник. Страстно жадуваше догодина да се чества по подобаващ начин 140-годишнината от рождението на проф. Стоин и предлагаше всякакви идеи, помощ и подкрепа в тази насока. Ще го помним като изключително културен, достолепен и честен човек и творец.
Дълбоко се прекланяме пред светлата му памет и поднасяме най-искрени съболезнования на неговите близки!

„Приятел”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*