Почитателите на зелника празнуваха в Бели Искър за 16-и път

Слънце, много багри и ритми ознаменуваха традиционния Празник на рилския зелник, който се състоя на 23 юни на площада в Бели Искър за 16-а поредна година. Освен местни жители, присъстваха много гости от съседните села, Самоков, София и другаде.
За най-голяма майсторка на зелника бе призната Стоянка Терзийска. Тя сподели от сцената, че е приготвила 4 зелника, като се е трудила в продължение на 6 часа. Второ място журито отреди на Елена Ангелова, която е родена в Бели Искър, но живее в съседното село Мала църква. Третата награда завоюва Лиляна Димитрова, а поощрение зарадва Дафинка Механджийска.
На състоялия се атрактивен търг четирите отличени зелника бяха изкупени след наддаване съответно за 75, 66, 50 и 25 лв., като най-хубавият зелник стана притежание на две сестри от Панчарево.
Носителката на първата награда получи и премия от 100 лв., осигурена от местния бизнесмен Емил Христосков. Колежките й, заели второ и трето място, пък бяха зарадвани с 80 и с 50 лв.
Стана ясно, че истински хубавият зелник се прави не само с продукти, умение и практика, но и с… любов.
От името на журито председателката Надя Янакиева изтъкна, че изборът е бил наистина много труден, тъй като за награди са претендирали още десетки подобни вкусни и красиви произведения. Единственият мъж в 4-членното жури пък бе бившият вратар на „Славия” и националния младежки отбор и наш земляк Емил Петров.
За първи път тържеството започна следобед, а не сутринта, и продължи в дългия ден до тъмно. В началото прозвуча химнът на Бели Искър. Дългогодишният кмет на селото Крум Георгиев поздрави топло присъстващите и пожела традиционния празник да го има и в бъдещето.
На украсената с родния трибагреник и знамето на Европейския съюз сцена музикалният празник стартира с песните и хората на самодейците от съседното село Доспей и продължи с жизнерадостните изяви на младите им колеги от самоковското читалище „Младост”. Пяха и местни любимци, и „Ярловски снахи”, а и Шишмановският състав, в чиито редици бе и 90-годишната баба Трендафила Щупалова.
Много динамика, ритъм и настроение внесе зумба групата от Самоков с ръководител Яна Василева. Овации заслужиха и симпатичните певци и музиканти от Сапарева баня.
Запомнящ се финал сложиха изпълненията на Благовест Бичаков, родом от Бели Искър, и ансамбъл „Гоце Делчев”, както и песните на популярния дует „Пирин” /Румен Иванов и Радостина Димова/.
Хоро от наистина няколко ката зае половината площад. Млади и не толкова млади играха с часове от сърце.
За да стане проявата наистина празник много допринесе и водещият Станимир Бакалов, познат от телевизионния екран, също родом от Бели Искър.
Организатори бяха Община Самоков, местното туристическо сдружение и кметството в Бели Искър, като особено важен бе приносът на Веска Терзийска и нейните помощници.
Всички участници в програмата бяха удостоени с грамоти. За многобройната публика пък имаше какви ли не кулинарни и други изкушения.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*