По повод „Докога ще се избиват кучета?” – Общината отговаря на читатели

Във връзка с читателското писмо на М. Иванова „Докога ще се избиват кучета?” /в. „Приятел”, бр. 19 от 8 март т. г./ получихме от общинската администрация следния отговор:
„Общината работи по програмата за разрешаване на проблема с бездомните кучета и това в никакъв случай не е чрез избиването им. За съжаление ангажираните по тази програма са доста ограничен брой и не могат да се справят за толкова кратко време.
Засега бездомните кучета се прибират в приюта, изграден от Общината в складовете на „Гражданска защита”. Там кучетата се кастрират, обезпаразитяват, ваксинират, а болните и непотърсените в 14-дневен срок се евтанизират.
Община Самоков е подготвила договор, който ще бъде сключен с фирма, поемаща ангажимента по хващането, обезпаразитяването и кастрирането на бездомни кучета. Тук се изправяме и пред казуса, че много стопани поради някаква причина гонят домашните си любимци и ги превръщат в бездомни, а този процес е невъзможно да бъде спрян, въпросът опира до гражданската съвест и отговорност.
Приета бе и наредба за кучетата. На последната сесия на Общинския съвет таксата за регистрация на куче и годишната такса за куче бяха намалени и в момента са съответно 10 и 5 лв. Надяваме се, че гражданите ще проявят по-голяма отзивчивост и ще регистрират домашните си любимци. Всички постъпили средства ще се използват за разрешаване на проблема с бездомните кучета. Очакваме повече активност от собствениците и защото се изискват определен брой регистрирани кучета, за да може Общината да кандидатства за външно финансиране за изграждане на голям и хубав приют.
Дилемата за бездомните кучета все повече се поляризира. Наши съграждани сигнализираха, че от известно време бездомните кучета се умъртвяват. Те са потресени и изразяват своето недоволство от това. В другата крайност са тези, пострадали от тях – ухапани, гонени, плашени. Всеки се изправя със своята истина. Ако любителите на кучета предлагат животните да се прибират, кастрират, ваксинират, то техните опоненти веднага биха контрирали, че с кастрацията се ограничава популацията на бездомните кучета, но те не стават по-малко опасни. Проблемът е общ – и на гражданите, и на Общината, така че се изисква с общи усилия да бъде разрешен.”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*