Прадядо на скиорите Попангелови спасява Брацигово от Второ баташко клане

В древните времена в землището на селото ни Равногор е живяло тракийското племе беси. От тях са останали 40 куполни гробници. Преди 20 години проф. Китов откри в най-голямата от тях и златно съкровище. То е изложено в Историческия музей в Пазарджик и е показвано в над 30 страни по света.
А вече 235 години в Равногор живеят само българи – християни. Гордеем се, че нашето село е християнската столица на България. Основавано е през ХVІІ в. по време на помохамеданчването на Североизточните Родопи. Тогава всички родопчани, които искали да запазят род и вяра, се заселили на това непристъпно място – на 1500 м надморска височина. През 1777 г. селището им е признато за административна единица с името Ясъ кория, което в превод от турски означава „равна гора”. Заради красивата природа и гостоприемните хора тук през 1934 г. цар Борис ІІІ идвал на лов за диви петли. Проучил историята на селото и внесъл в Народното събрание предложение Ясъ кория да се нарича Равногор.
Още по време на турското робство – през 1847 г., местното население вдига християнска църква. А когато избухва Априлското възстание, участва в него. Поп Ангел Сандакчиев – прадядо на скиорския род от Самоков Попангелови, бие черковната камбана и повежда равногорци към Брацигово; те спасяват града от второ баташко клане. Свещеникът патриот е пратен на заточение на остров Крит, където умира. Днес до читалището е поставен негов паметник. А в началото на селото е издигнат 8-метров християнски кръст с надпис „Бог да пази България” и е построен параклис „Света Неделя”.
Равногор е единственото село в България, което си има герб, знаме и химн. През 1986 г. снимка на НАСА, публикувана в „Нешънъл географик”, доказва, че районът около Развигор с диаметър 40 км е най-екологично чистият на Балканския полуостров. В селото ни има три тризвездни хотела. Елате през лятото при нас, за да видите това райско кътче на България!

инж. Георги Пашкулев
бивш кмет на с. Равногор
В. „Ретро”, бр. 11 от 14-20 март 2013 г.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Георги Проданов

    Горд съм като самоковец с рода Попангелови! Старшията освен, че бе великолепен човек, той милееше за Самоков и самоковци, за Рила, за красотите, които е дарила майка България на родното ни място. Да не забравяме, че той помогна изключително много за развитието на Боровец! Синът му пък се доказа като скромно момче, което също като баща си обича мястото, където е израстнал. Страхотен скиор бе!
    Поклон пред цялата им фамилия!

+ Leave a Comment

*