Празникът на Самоков ще се чества цяла седмица – от 14 до 21 август

От 14 до 21 август ще родължат различните прояви, свързани с честването през това лято на традиционния празник на Самоков 21 август – Деня на свмчк Симеон Самоковски.
Това стана ясно на първото заседание на комисията за подготовка на празника, състояло се на 25 юни. В комисията са включени ръководители на общината, местни съветници, специалисти от администрацията и от общинските предприятия „Спортни имоти и прояви” и „Маркетинг, туризъм и туристически дейности”, представители на читалище–паметник „Отец Паисий”.
Програмата ще започне на 14 август, сряда, с инициативата „Пътуващо лятно кино по БНТ”. Предложено бе тогава да бъде уредена и изложба на художника и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев, който тази пролет навърши 80 години.
На 15 август храмовият празник на Митрополитската черква ще се отбележи с литургия и курбан. На този ден по традиция организират своите събори и каракачаните, и ромите.
Ще има и парадно шествие.
Традиционният фестивал на туристическата песен „Самоков – бялата порта на Рила” ще се състои в съботната утрин на 17 август в Туристическата градина. За вечерта на същия ден е предвиден фолклорен концерт на централния площад „Захарий Зограф”.
Неделята – 18 август, ще бъде наситена с прояви. Сутринта са литургията, курбанът и фолклорният концерт в Бельова черква /храм „Рождество Богородично”/. Парад на изкуствата, танцово шоу и гостуващи изпълнители пък ще радват в същия ден на площада младежите на Самоков.
В понеделник вечерта, на 19 август, ще се състои традиционният вече концерт на открито – от терасата на музея. Във вторник ще празнуват децата с конкурси и изложба на рисунки.
Финалът на едноседмичните тържества ще бъде на 21 август, сряда, когато вечерта на площада ще има тържествен концерт и заря и ще бъдат наградени спортистът и спортният отбор на годината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*