Празник в Алино или защо танцът е песента на тялото

Село Алино в Самоковска община е на път да разбие скептицизма на много хора, които смятат, че в днешно време в селата нещата не са такива, каквито са били преди години. Но тези хора не знаят, че когато в едно село има човек, който е загърбил всичко, за да се отдаде на връщането на старите български традиции, нещата потръгват в положителна посока.
Така става в Алино, където се е родил и израснал Момчил Чалъков. Както воеводата някога е събирал хайдутите да се борят за доброто на народа си, така Момчил сега събира по-млади и по-възрастни жени и ги въоръжава с ентусиазъм, с дух, за да пеят песните на родното село, на родния край.
От няколко години Момчил направи още нещо – с подкрепата на Община Самоков, на кметството в Алино и на Евгения Грънчарова от София всяка година в края на март или началото на април в читалищната сграда в селото се изявяват певчески и танцови състави.
За пролетта и Великденските празници и този път – на 1 април, тук пристигнаха групи от Самоковска община и от София. Водещата Десислава Стоянова, облечена в народна носия, обяви гостите – кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, Евгения Грънчарова, певицата Димана Боянова от благоевградския държавен ансамбъл „Пирин”, съпругът й Боян Боянов, Стоян Евтимов, секретар на читалището в село Пещера, Земенска община, Пернишка област.
Първи, по традиция, бяха певиците от Алино. Те бяха изпратени с горещи аплодисменти от публиката, изпълнила до краен предел салона. Последваха ги жените от село Марица с акапелно изпълнение на песни. Красивите дами от танцов клуб „Лилия” при читалище „Бачо Киро” в София първи разлюляха сцената.
Най-голяма и качествена програма представиха самодейците от Говедарци с ръководителка Спаска Костова и съпровод на акордеон Иван Машов. Освен песните на женската група и на дуета Крушарска и Шуманова състав „Рилска магия” изигра Джиновски танц, а след това Дайчовото хоро. Много добре прозвучаха и песните на мъжете с ръководител Спас Джамбазки.
От Радуил за първи път участваха в празника с автентични песни двете групи към читалището с ръководител Мария Стоянова – „Здравец” и „Детелини”. Танцьорките от Горни Богров показаха чудесно изпълнение на „Лазарки”, шопски танц и „Еньовски китки”. Те доказаха за пореден път колко силно въздействат на хората българските ритми.
Малко са участничките в групата на Злокучане, но и те не си оставят „магарето в калта”. Продължават упорито да се събират и да пеят.
И представители на Ярлово се проявиха. Тяхната група „Ярловска китка” към местния пенсионерски клуб е отскоро създадена, но с амбицията да се представя успешно на събори и други празници. Прозвуча „Яна иде от лозето”, а една от участничките понесе котле с китка със златен пръстен и вино. Последва много хубава песен, посветена на родното село, останало завинаги в сърцата като „малкия рай”.
Павел Кашинов, председател на читалище „Надежда-1927” в съседното Рельово, бе довел женската певческа група и от свое име и от името на жителите на селото поздрави домакините и всички присъстващи и ги покани в края на есента на 90-годишния юбилей на читалището.
И нали е 1 април, Момчил развесели хората с няколко хуморески. Докато музикантите се подготвяха, на сцената се качи певицата Димана и със съпровод на своя съпруг изпя прекрасно много трудна творба от богатия си репертоар. И се изви голямо хоро. Даже не всички мераклии можаха да се поберат на сцената.
Участниците в празника получиха грамоти. Дадена бе и почерпка.
Желанието на Момчил Чалъков е догодина празникът да има конкурсен характер. И това може да стане. Дано!

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*