Празник в Говедарци

По традиция в неделния ден на 3 юни се състоя съборът на Говедарци, посветен на религиозния празник Св.Троица /Петдесетница/. В църквата до аязмото имаше празнична литургия, а след това на поляната край храма свири и музика. На всички желаещи бе раздаден курбан.
По-късно оркестърът се пренесе на площада на селото, където веселието продължи. В концерта участваха възпитаници на местната ЦДГ “Незабравка”, мажоретките от ОУ “Димчо Дебелянов” и самодейните колективи при читалище “Христо Ботев – 1928”.
Стихотворението “Аз съм българче” и хубавите народни песни, пъстрите носии и грейналите лица разтуптяха сърцата на млади и стари.
Настроението покачиха още повече изпълненията на женската певческа група с ръководител Даниела Георгиева – носител на много награди от фестивали и конкурси, и на мъжката група с ръководител Спас Джамбазки. Нови емоции предизвикаха двата танцови състава към читалището с ръководител Екатерина Ковачева.
Кметът на Говедарци Бойчо Шуманов поздрави жителите и гостите на селото и им пожела много здраве, късмет и успехи. Много поздрави имаше и за самия кмет.
После се извиха кръшни хора. За радост на населението на тях се хванаха и много млади хора. Съборът продължи чак до полунощ.
Уверена съм, че тази традиция ще я има и в бъдеще. Родните песни и танци ще радват и занапред нашите сърца.

Спаска Костова
секретар на НЧ “Христо Ботев-1928” – Говедарци

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*