Празник на българщината в Боровец привлече българи и чужденци

За трета поредна година вилно селище „Ягода” в Боровец на 22, 23 и 24 септември се състоя Празник на българщината. Организаторите, които стопанисват и съседното вилно селище „Малина”, както и хотелите „Мура” и „Бреза”, а и ресторант „Балкани” /бившата „Чайна”/, се радваха на интереса както на български туристи, така и на чужденци. Дори комплекс „Мура” бе за първи път домакин на част от изявите.
На самия Ден на независимостта – 22 септември, старт на празника дадоха с гръм от черешово топче участниците в самоковския клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”. Певици и танцьорки от Радуил и фолклорният ансамбъл „Рила” разиграха и публиката, извиха се хора. Звездни мигове от цял час присъстващите изживяха с Володя Стоянов. Обичаният певеч се вписа с изпълненията си идеално в същината на празника. Колорит внесоха и мъжката вокална група от Бели Искър, певецът Страхил Галев.
Самоковският майстор Крум Велев пък за „нула време” направи от нищо нещо, като от три трупи пред невярващите погледи на присъстващите съгради чудесна пейка и я украси с фигурите на орел и бухал.
Интерес предизвикаха и творбите и на други самоковски резбари. Тяхна колежка се прояви с рисунки на керемида и икони. Свои произведения представи и учителят Румен Тодоров, дългогодишен добър познавач на качествата на рилските билки.
Бат Диан – така се представяше майстор-ножар, чийто род е от Септември, учил в Костенец, смята се за пловдивчанин, но живее, както сам казва, „за съжаление”, в София. От 12 до 100 лв. бяха цените на предлаганите от Диан Арабаджиев уникати. „С френска стомана са”, уточняваше майсторът.
Дамите пък се спираха по-често пред козметичния щанд на казанлъшката „Българска роза”.
Примамливото си производство предлагаха и три винарски изби от страната, включително „Булгариана” – най-големият вносител на българско вино в САЩ. Желаещите се запознаваха подробно с технологията на производство на питиетата, на място можеха и да ги дегустират.
Не липсваше на празника и вкусният мед – една от най-ценните храни.
Базар на красиви рисунки пък бяха уредили възпитаниците на Дома за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров” от Враца.
По левче се харчеха парчетата топящи се в устата зелници, баници и погачи, приготвени от сръчни радуилки. На живо бе показано приготвянето на ароматни местни гозби.
„Много усилия струва подготовката на един такъв празник, но човек се чувства истински удовлетворен, когато всичко мине добре, когато виждаш, че се поддържат и продължават хубавите родни традиции”, коментира за „Приятел” Таня Крикорян от името на организаторите.
Ентусиастите – певци, музиканти, танцьори, майстори на художествени занаяти, като че ли повлияха и на времето. В петъчния ден то бе студено и мрачно, в събота слънце проби облаците, а в неделя вече бе необичайно топло за есен в планината.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*