Празнувахме Бабинден с ритуал, викторина и хора

„Момичета, стари момичета,
момичета с кичури сребърни,
вдигнете вий гордо глави,
с лавров венец сте окичени,
щом оставяте трайни следи…”
Това искахме да припомним ние, от ръководството на клуба на пенсионера при Трети и Четвърти квартал, на нашите членове по случай Бабинден. Искахме и го постигнахме – внесохме разнообразие, вдъхнахме вяра, с тържественото отпразнуване на деня. Събрахме се 75 баби в заведението „При Соте” в Туристическата градина. Радостни бяхме, че имахме гости и от други райони на Самоков.
Създаде се задушевна обстановка с музика, емоции и смях. Председателката на клуба Зорница Матина приветства присъстващите с призив да почитаме християнската вяра в лицето на нашия патриарх Неофит – именик на този ден, да разказваме и показваме ритуалите на тази вяра на нашите деца, внуци и правнуци, за да запазим историята на времето, на живота.
Ритуалът на Бабинден бе изцяло възпроизведен – от израждането на детето с акушерка и свекърва до главата на родилката, измиване на ръцете и даруване на изродилата го акушерка, даване на името му от кръстницата на семейството, поръсване на майката и бебето за здраве с китка със светена вода. Първото хоро бе поведено от свекървата, гушнала внучето си. Откупен с пари и с пожелания за здраве и късмет бе сънят на новороденото. Всички бяха поръсени със светената вода от менчето.
Хора, танци, смях, а по средата на всичко имаше викторина с въпроси от историята на кварталите ни, подготвена от З. Матина. Включени бяха въпроси, свързани със създаването на Първата на Балканите Самоковска комуна, изграждането на яз. „Искър” /вследствие на което под водата се оказват три села от нашата околия – Шишманово, Калково и Горни Пасарел/, спортни изяви /лека атлетика, футбол, борба, ски, вело- и мотокрос/ и с имената на участвалите в тях наши съграждани, прославили Самоков не само в страната, но и в чужбина.
Наградата за най-атрактивно и дейно участие бе ръчно изработен гердан от Невена Виденова – баба и прабаба. Всички бяха почерпени със сладкиш с пожелания за здраве и дълголетие.
Благодарим от сърце на персонала на заведението за прекрасните условия и меню, позволили ни да изживеем един наистина прекрасен Бабинден.

Елена Шехтанова
от името на ръководството на клуба на пенсионера в ІІІ и ІV квартал

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*