Предлагат да се ремонтира стената на яз. „Бели Искър”

Стената на яз. „Бели Искър” може би ще се ремонтира. Проблемът бе обсъден на 12 ноември на заседание на Постоянната комисия при Общинския съвет по европейски проекти, стопански дейности и туристическа политика във връзка с писмо от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България.
В писмото се предлага от страна на комитета да бъде изнесена пред общинските съветници информация за състоянието и проблемите на стената на язовира. Според комитета е необходим спешен ремонт на стената, за да се избегне кризисна ситуация, която би нанесла сериозни щети на нашия регион.
Местните парламентаристи ще бъдат запознати с направеното до момента, какво предстои и как и откъде могат да бъдат осигурени средства за рехабилитация на язовирната стена и за нейното дългосрочно стабилизиране.
Във връзка с това ще бъдат изготвени идеен и работен проект, а за предприетите действия ще бъдат уведомени президентът, министър-председателят, министерства и други институции.
Известно е, че през последните години Националният комитет за подобряване на водоснабдяването на няколко пъти поставя въпроса за необходимостта от ремонт на стената на яз. „Бели Искър”. От държавни институции тогава отговориха, че язовирът е под контрол и нов ремонт не е необходим, но от комитета продължават да твърдят, че има проблеми.
Яз. „Бели Искър” е завършен и влиза в експлоатация преди около 70 години – през 1945 г. През изминалите години и десетилетия на няколко пъти са извършвани ремонти на стената.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*