Представиха проекта за център от семеен тип за деца с увреждания

Проектът на Център за настаняване от семеен тип на деца с увреждания бе представен в Самоков на 12 април.
Както вече се писа, става въпрос за комплекс, който ще бъде изграден до досегашното училище „Никола Драмалиев”.
В центъра ще бъдат настанени деца и юноши от 3 до 18-годишна възраст, 12 от които от специализирани институции, обясни ръководителката на екипа по проекта арх. Румяна Драганова. Ще има и допълнителни две места за настаняване по спешност. Дейността на персонала тук ще бъде организирана така, че да се осигури 24-часов режим на работа.
Проектът предвижда да се създадат всички съвременни условия за живот в три жилищни зони. Оборудването ще допринася за създаването на домашен уют и комфорт. Ще бъдат обзаведени и кухня и трапезария. Помещенията ще бъдат специално пригодени за ползване от инвалиди. Спалните ще могат да се разделят чрез преградни параванни стени.
Самата сграда ще бъде на два етажа с разгъната застроена площ 726 кв. м. В откритите пространства ще се монтират съоръжения за игри и спорт, ще се обособят и кътове за отдих, като се засадят и овощни и декоративни дръвчета. Общата площ за озеленяване възлиза на 800 кв. м. Планира се да се направи всичко възможно децата и младите хора тук да се чувстват удобно и да се обучават и възпитават съобразно възможностите им.
Центърът ще се изгражда с европейски пари и помощ от държавния бюджет. Общата стойност на проекта е 814 428,08 лв. 85 % от тази сума – 692 263,87 лв., ще дойде от Европейския съюз, а останалата част – 122 164,21 лв. – от държавата. Изграждането на центъра трябва да приключи до 22 август 2014 г.
В екипа по проекта освен арх. Драганова са включени арх. Десислава Лазарова, гл. експерт „Социални дейности и здравеопазване” в Общината Ралица Герасимова и счетоводителката Цветанка Георгиева.
Кметът Владимир Георгиев подчерта при представянето, че Общината се е съобразила с критиките към местната власт през миналия мандат за пренебрегване на възможността за изграждане на подобен център. След взетото ново решение от местния парламент кметът и председателката на Общинския съвет нееднократно са имали срещи на министерско равнище в София, в резултат на което сред последните одобрени за досегашния европейски разчетен период – 2007-2013 г., е и този проект.
Георгиев изтъкна, че утвърждаването на новия проект е пореден успех в осъществяването на социалната политика на Общината. „Целта на общинското ръководство е да се кандидатства по всички възможни проекти за европейско финансиране”, обобщи градоначалникът.
Разработката ще се реализира по оперативна програма „Регионално развитие” /2007–2013 г./.
На представянето присъстваха специалисти от общинската администрация, дирекция „Социално подпомагане” и Бюрото по труда.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*