Президентът иска мнение на БАН за произхода на Паисий по предложение на самоковци

Държавният глава Румен Радев поиска становище от Българската академия на науките за произхода на Паисий Хилендарски. Искането е по повод писмо на нашия съгражданин Любчо Луков.
В писмото си самоковецът припомня, че още преди 7 години тогавашният президент Росен Плевнелиев е обявил конкурс за научно доказване на  местоположението на гроба на родоначалника на националното ни Възраждане. Луков напомня, че този гроб се намира в двора на самоковския храм „Св. Никола”, както е записано и в Хилендарската кондика.
„Моля… да ме уведомите – готово ли е президентството да финансира радиовъглеродно датиране и ДНК-сравнение на останките в посочения гроб, находящ се в „македонски Самоков”, пита Л. Луков.
„Племенникът  на  Паисий – Захарий Зограф, завършва почти всяка своя творба с израза: „Захарий Зограф от Македонски Самоков”, добавя в този контекст в писмото си нашият съгражданин.
Луков цитира Раковски, Вазов, Славейков, проф. Марин Дринов, Захари Стоянов, акад. Христо Христов и други възрожденци и учени, които категорично заявяват, че Паисий е роден в Самоков.
Очаква се отговорът на БАН на запитването на президента Радев въз основа на писмото на Луков.
Междувременно, на 29 юли т. г., писмо в духа на изпратеното до президента, Любчо Луков и самоковският краевед Иван Ненов са адресирали и до самата Българска академия на науките.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*