„Призвани от огън” танцьори на Катрин Митева разчувстваха самоковци

Събрани бяха близо 2000 лв. за лечението на бебето Мария

Може би всички знаем за невероятните спектакли, които изнася ансамбълът на Нешка Робева. Не малко самоковци са били и преки свидетели на изпипаните до последен детайл движения на участниците в трупата при гостуванията им в нашия град. Гордост за родината ни е наличието на подобни формации, от които лъхат професионализъм, умения и българщина.
Гордост за Самоков пък представляват изпълненията на участниците в танцово студио „Кати”. На 10 март девойките изнесоха може би най-вдъхновяващия си спектакъл – „Призвани от огън”, в препълнения салон на читалище-паметник „Отец Паисий”. Напредъкът в хореографията и въображението, в смелостта и експериментирането на очарователната млада ръководителка на състава Катрин Митева стават все по-видими с всяка следваща изява на „Кати денс”.
В случая трите големи групи на състава докараха зрителите до истински екстаз и обезоръжиха силата на словото. Девойките сменяха тоалет след тоалет, образ след образ, грим след грим, формация след формация, но запазваха най-същественото – българския дух, прозиращ от традиционните за фолклора ни мартенски мотиви в стила на обличане, от приказните горски самодиви, от симулираните нестинарски изпълнения с иконата на св. св. Константин и Елена в ръце /както повелява традицията/.
И всичко това – озвучено с буквално разтърсващата наситеност, богатство и разнообразие на родния музикален фолклор! Оригинални светлинни ефекти допълваха цялостното впечатление у публиката за професионалния подход на състава и създаваха атмосфера на цялостна отдаденост на хората в залата към ставащото на сцената, за абсолютно потъване и отвличане на духа на слушателя и зрителя към една приказна реалност. Самите актьори пулсираха с ритъма на музиката, те живееха с нея и заради нея. За един час младите изпълнители не бяха само танцьори. Те изживяха своята мечта чрез танцовото изкуство.
Основни действащи лица в тази изпепеляваща родолюбива постановка бяха Главната мома – Евелина Драгалевска, превъплътилата се в образите на Момъка и Майката Мария Иванова, Главната самодива – Лора Кирилова и Ангела – Яна Назлиева.
Историята за невъзможната любов, за силата на вярата и спасението – историята на призваните от огън, бе проследена на един дъх от стотици почитатели на състава, които накрая възнаградиха вдъхновяващата игра на актьорите с бурни аплодисменти.
Поздравления заслужават и озвучителите от „Вокс Мюзик” с управител Любомир Кабадийски, осигуряващите светлинните ефекти Петър Спасов и Константин Тръпчев, помогналият с театралния си опит Кристиян Гочев, фотографът Пламен Лобутов.
„Чест и удоволствие е за мен да работя с моите момичета, изпълнени с упоритост, амбиция, емоция, енергия, умения, дисциплина, воля и огромно количество любов”, развълнувано заяви Катрин Митева. Тя отправи специални благодарности за съдействието на Община Самоков и кмета Владимир Георгиев, на гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева, на екипите на зала „Арена Самоков” и читалище-паметник „Отец Паисий”.
„Днешната премиера на нашия спектакъл е подарък за най-мощната сила на света – майката и майчината обич”, изтъкна ръководителката на състава. Тя изненада приятно своята баба – рожденичка, на която връчи красив букет чрез малката Доника с признание за оказаната подкрепа и вяра във возможностите й.
Спектакълът „Призвани от огън” ще има още две представления в читалището – на 29 март /сряда/ и 31 март /петък/.
Младежите доказаха, че талантът и човечността вървят ръка за ръка, като се ангажираха, по традиция, и с благотворителна кауза – набиране на дарения за лечението на 5-месечната Мария Златкова, страдаща от тежкото и рядко заболяване „Синдром на Уест” и от корова слепота. След преброяването на събраните средства се оказа, че присъстващите на тази запомняща се вечер са дарили внушителната сума от 1849.40 лв.
Нека си пожелаем повече подобни качествени прояви в общината, обвързани със социални каузи и прояви на човещина. От нас зависи!

Делян Василев

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Валя

    Тая овца само събира такси. Един танц не ги е научила. Тя и не може де…едно и също си танцуват с години в пълна липса на синхрон

+ Leave a Comment

*