Признание за дългогодишния учител и общественик Асен Пътников

В Алино на 31 януари тържествено бе чествана 85-годишнината на дългогодишния преподавател и обществен деятел Асен Пътников. Приятели и почитатели поздравиха от сърце бай Асен с юбилея и му пожелаха здраве, много радост и творческо дълголетие.
Пепа Георгиева, главен експерт „Култура” в Община Самоков, прочете поздравителен адрес до юбиляря от името на кмета на общината Владимир Георгиев, който през 80-те години на миналия век е бил ученик на тогавашния учител по математика Пътников в училище „Самоковска комуна” /сега „Митрополит Авксентий Велешки”/.
„Изразявам огромната си гордост от факта, че съм ваш възпитаник. Вие сте учител, общественик и личност! Сигурен съм, че и в бъдеще ще ви познаваме като такъв. От сърце ви желая добро здраве, силен дух и хубави мигове! Всички, които ви познават, знаят, че това, което сте правил през годините, е било насочено към издигане на авторитета на община Самоков и за доброто на хората, които живеят тук”, бе подчертано в поздравителния адрес на кмета.
Затрогващото тържество продължи с наздравици, мили спомени, а не липсваха и размисли за днешния ден и бъдещето.

х х х

Асен Пътников е роден през 1935 г. Завършил е учителски институт и е преподавал математика в училището в Райово и в самоковски учебни заведения. Дълги години в края на миналия и в началото на този век е бил председател на кооперация „Алино” в едноименното село. Още от най-ранните си юношески години се занимава с обществена дейност. Бил е председател на Учителския съюз в Самоковска община. Един от инициаторите и участниците е при изграждането на оригинална чешма в центъра на Алино – дарение от набор 1935 г. Награден е с орден „Кирил и Методий” – трета степен, а има и други отличия.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*