Пробни матури в Гимназията по туризъм

Традиция е вече в Професионалната гимназия по туризъм през последните години, след въвеждането отново на задължителните матури за зрелостниците, преди това да се правят пробни матури.
Подобна пробна матура по български език и литература организираха тази зима преподавателите Борислава Хаджийска и Красимир Димитров. На 20 февруари провериха знанията си учениците от 12-а клас, а на 22 февруари – съучениците им от 12-б и 12-в клас.
Както заявиха преподаватели, пробната матура показва каква е подготовката на учениците за истинския държавен зрелостен изпит. Абитуриентите така изпитват и каква е „тръпката”, в добрия смисъл на думата, да се явиш на зрелостен изпит. За 4 астрономически часа, колкото продължава и държавната матура, младежите трябва да се справят с отделните съставки на теста. Впоследствие всеки от тях може въз основа на вече придобития опит да прецени къде допуска слабости, за да работи през оставащото време до истинския изпит за тяхното преодоляване. Въз основа на опита и всеки ученик може да изгради стратегията си за решаване на теста по време на официалната матура.
От друга страна, и самите учители така си сверяват часовниците, виждат по-добре пропуските на своите ученици и им помагат да ги отстранят до средата на май, когато е истинската матура.
Даже преподавателите имат идея да направят още една подобна пробна матура все с тази цел в края на април.
„Радващо е, че учениците се отнесоха много сериозно към първата пробна матура. Според нас, учителите, двата часа седмично по български език и литература в 12 клас са крайно недостатъчни. Ние полагаме усилия да дадем максимални знания на зрелостниците. Те са визитната картичка и на нас, учителите, и на училището, а и на общината като цяло. Самият тест пък провокира логическото им мислене. Те не трябва да се превръщат в информационни банки, а да могат да откриват информацията и да умеят да я интерпретират, да разсъждават”, сподели за „Приятел” Кр. Димитров.
Самите ученици одобряват идеята да участват в предварителни учебни матури. Те търсят и консултации във връзка с текстовете за зрелостния изпит, още повече, че голяма част от тях имат и амбицията да продължат образованието си във висши учебни заведения.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*