Продължаваме в Балканската лига след драматична загуба от “Куманово”

Снимка: Радослав Каймаканов

“Рилски спортист” допусна драматична първа домакинска загуба в Балканската лига. В двубой от последния кръг на група “А”, състоял се на 28 януари в “Арена Самоков”, нашите паднаха с 90:95 след продължение от македонския “Куманово” и по този начин отстъпиха първото място в подреждането на своите гости. Независимо от това отборът ни продължава в надпреварата.
Македонците влязоха по-уверено в срещата и през първите две части владееха инициативата на паркета. В последните минути на първото полувреме две тройки на Върнън Тейлър доближиха “Рилски” до равенството, но в крайна сметка домакините се оттеглиха с точка пасив на почивката – 44:45. Неприятното бе, че противников състезател бръкна без умисъл в окото на развихрилия се Тейлър и той пропусна остатъка на мача.
“Рилски” поведе за първи път в двубоя след зрелищна забивка на Симеон Илиев в края на третата четвърт за 60:59. След това домакините стигнаха и до преднина от 7 точки, но с разнообразна игра в нападение и дръзка защита “Куманово” се добра до равенство в редовните 40 минути – 79:79.
Голям удар за самоковци бе и напускането за 5 лични нарушения на най-дейния до този момент в състава – Златин Георгиев. Въпреки липсата му нашите се бориха мъжки и поведоха с 4 точки, но последваха няколко нелепи грешки в ключови моменти в края на продължението и сякаш логичното се случи за радост на двайсетината фенове на гостите.
С победата си “Куманово” си върна на нашите за още по-драматичната загуба в Македония преди две години. Тогава българският състав се наложи със 117:114 след две продължения.
Росен Барчовски извъртя десет баскетболисти, но те не успяха да компенсират липсата на центъра Жарко Ракочевич, който се лекува след получен удар в рамото на тренировка. Без него домакините отстъпиха в борбата в подкошието и това изигра своята роля в края на дуела. Капитанът на “Рилски” Йордан Бозов отбеляза 23 точки, макар също да не бе възстановен напълно от простудно заболяване. Джулиан Норфлийт добави 20 пункта, а Златин Георгиев записа 17 т. в актива си.
Македонците се показаха като добре сработен колектив, шестима техни състезатели записаха по 10 и повече точки на сметката си.
Загубата все пак не е фатална за “Рилецо”. Тимът ни финишира втори в групата си и автоматично продължава в следващата фаза на Балканската лига.
В изцяло черногорски мач от група “А” на лигата пък “Теодо” допусна домакинска загуба с 82:90 от “Сутиеска” и по този начин отпадна от надпреварата.
“Рилски” ще има поправителен пред своите фенове в неделя, когато домакинства в “Арена Самоков” на “Черно море”. Сблъсъкът с варненци е с начален час 17.30.
„Р. спортист”: Бозов 23, Зл. Георгиев 17, Илиев 10, Тейлър 6, Гуджино 1 /Норфлийт 20, Иванов 5, Тодоров 5, Киров 3, Кр. Георгиев/

Балканска лига, група “А”, крайно класиране
1. “Куманово” 5:3 13
2. “Р. спортист” 4:4 12
3. “Сутиеска” 4:4 12
4. “Пея” 4:4 12
5. “Теодо” 3:5 11

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*