Проектират реставрацията на Синагогата

Снимка: архив

Проектантски екип начело с арх. Самоковлиева разработва идеен проект за реставрация на Синагогата в града ни.
На среща с кмета Владимир Георгиев стана ясно, че колективът се е запознал предварително със запазените автентични снимки на Синагогата, както и с архитектурните планове, които се съхраняват в Историческия музей. Стремежът при проектирането и бъдещата реставрация ще бъде да се запазят художествените и архитектурните елементи на еврейската култова сграда, която, както е известно, представлява паметник на културата от национално значение. След реставрацията самата сграда ще функционира като културен дом.
В срещата на екипа с Вл. Георгиев участваха още зам.-кметът Люба Кленова и гл. архитект на Общината арх. Надежда Клинчева.
Предстои изработването на подробен устройствен план на терена ведно със сградата. Помощната постройка пък ще има в бъдеще административни функции.
Когато е готов, идейният проект ще се съгласува с Министерството на културата. Така ще се създаде възможност Общината да кандидатства за финансиране на реставрацията пред европейски програми и фондове.
Въз основа на договор на местната управа с еврейската организация „Шалом” от 25 април м. г. сградата на Синагогата бе предоставена безвъзмездно за стопанисване на Общината.
В продължение на десетилетия преди това оригиналното здание бе потънало в разруха и затворено за посещения. Сега, вече като собственик, Общината предприема действия за неговата реставрация и използване по подходящ начин.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*