Произведения на 15 самоковски автори на първия Панаир на книгата в града ни

Над 40 заглавия на 15 самоковски автори участваха в коледна изложба-базар в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 12, 13 и 14 декември.
Около 20 са авторите на книги в града ни. Повечето от тях – Александър Кондоферски, Васил Лазаров, Васил Софин, Виктория Георгиева, Владимир Кабрански, Георги Захов, Георги Маков, Делян Василев, Зинаида Хаджимитова, Иван Ненов, Любомир Борисов, Райна Бакрачева, Тодор Попов, Христо Христов, Яна Василева, бяха представили свои книги за това своеобразно, първо по рода си изложение.
Импровизирани и интересни срещи си спретнаха творци и читатели през изминалите предколедни три дни. Желаещите си закупиха книги, писателите дадоха автографи.
Специален гост бе режисьорът Любомир Малинов, който неколкократно е представял книги на самоковски автори. Людмила Цветкова пък поднесе бяла роза на инициаторката Зинаида. Именно тя и колегата й Хр. Христов бяха влезли успешно в ролята на организатори с любезното съдействие на домакините от библиотеката.
Никъде в България може би не е имало три дни, посветени на градската книга. Идеята сега е подобно начинание да се организира и през идната пролет, в навечерието на Великден. Общо бе пожеланието инициативата да се подкрепя, пишещите да се почувстват като една общност.
При закриването на изложбата-базар Л. Малинов изтъкна, че ако начинанието продължи, успехът ще бъде двоен – не само с това, че си единствен и различен, но и като победа над ужасните условия, в които живеем, когато не остава време или желание за литература. „Занимавате се с нещо, което има много по-висока стойност. Вътрешният самоконтрол винаги е много необходим и важен”, обърна се Малинов към пишещите братя.
По щастлив жребий на съдбата изложбата-базар се състоя точно по времето на традиционния международен панаир на книгата в София.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*