Прокуратурата ще разследва незаконното ползване на ток в 7 квартал

Районната прокуратура в Самоков се самосезира по случая с незаконното прикачане към електрическата мрежа в Седми квартал, показано в излъченото предаване „Разследване” на Нова телевизия на 30 юни.
Започната е проверка от 1 юли по чл. 234-в от Наказателния кодекс: „Който сам или чрез другиго осъществи неправомерно присъединяване към електропреносна или електроразпределителна мрежа…, създаде условия за непълно отчитане на потребената ел. енергия…, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 10 хил. лв. Ако деянието е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години и глоба до 15 хил. лв.”
Наблюдаващ прокурор по случая е Христо Белстойнев.
В тв предаването бе показано как по-голямата част от хората в ромския квартал в града ни са се прикачили нелегално към електрическата мрежа и ползват ток незаконно. Огромната част от къщите в района са без електромери. Само малка част от собствениците разполагат с нотариални актове за домовете си, имат електромери и са коректни абонати на ЧЕЗ. Други, които искат да си поставят електромери и да ползват законно ток, като плащат изразходваната електроенергия, не могат да направят това, тъй като нямат документи за собственост на къщите си. По този начин омагьосаният кръг се затваря.
Стопаните плащат, по думи на някои от тях, по 20 лв. на месец или „кой колкото даде”. Създадена е организация за събирането на тези пари, но колко, как и къде се отчитат, не е ясно.
От управата на ЧЕЗ вече реагираха, като казаха, че ако изнесеното е вярно, управителят на дружеството в града ни ще бъде наказан.
Граждани коментират, че загубите на електрическата компания са големи и че част от тях се покриват от плащанията на редовните абонати. Някои заподозряха и политически привкус в създадената „система” за плащане на тока в квартала.
Всъщност кражбите на ток в този район на града ни отдавна са „обществена тайна”. Мнозина предполагат, че подобна е „системата” в ромските квартали и в други градове в страната.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*