Пролетното почистване започна

Кампанията за пролетно почистване на града и селата в общината стартира.
По традиция със съдействието на Общината всяко училище ще обяви свой екоден, в който ще се почистят дворовете и пространствата около учебните заведения. Поради неблагоприятните сегашни зимни условия тази пролет екодните ще бъдат посветени на Деня на Земята – 22 април, и ще се провеждат след Великден, в седмицата от 16 до 20 април.
Междувременно са определени маршрутите, по които всеки ден от определения период за пролетно почистване групи от програмите, ангажирани с чистотата, ще почистват определени обекти. Сега се почистват основните улици в града. Предвижда се до Великден – 8 април, градът ни да бъде почистен основно, като районите около черквите ще бъдат и измити. Кметовете на села пък ще организират дейността в съответните населени места.
Както е известно, от Общината, заедно с данъчните съобщения, наскоро изпратиха на гражданите брошури с информация за оползотворяване на отпадъците и за извозване на обемните битови отпадъци и домакински уреди в Регионалния център за управление на отпадъците /новото депо/. Едрогабаритните отпадъци ще се извозват след подаване на заявление до Общината.
От общинската администрация поясниха още, че по време на пролетната кампания, която ще продължи през целия април, ще се организира интензивно извозване на отпадъци, събрани при пролетното почистване на домове и дворове. Събраният боклук трябва да се поставя в чували пред дома, на удобно за извозване място. От Общината призоваха и жителите на „Самоково” и „Възраждане” да се включат в акцията, като почистят пространствата около блоковете и съберат боклуците в чували до контейнерите или на друго подходящо място. Отпадъците ще бъдат извозени от работници на фирма „Бекастрой” при предварителна заявка за деня и мястото.
Сигнали за замърсени участъци пък могат да се подават на тел. 0886 727 296 – отдел „Екология” на Общината. На същия телефон могат да се подават сигнали и за строителни отпадъци. От местната администрация уточниха още, че ако се налага кастренето на клони, за това също трябва да бъде уведомена Общината.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*