Протестиращи блокираха пътя за София в подкрепа на самоковската гора

Около 400 души от Самоков и села в общината – дърводобивници, ловци и др., излязоха на 10 април на протест на кръстовището на околовръстния път и софийското шосе в защита на самоковската гора. Установена бе блокада.
Хората въстанаха срещу неочакваната заповед от земеделското министерство от 5 април, предвиждаща над 10 хил. хектара от горските територии на държавното горско стопанство в града ни /край Ново село и Шипочан и в района на Палакарията/ да се отнемат в полза на ловно стопанство „Искър” и на пернишкото „Витошко – Студена”.
Протестиращите развяваха знамена, думкаха барабани и опъваха плакати по цялото околно пространство. На тях пишеше: “Не убивайте дърводобива в Самоков!”, “Да спрем заграбването на самоковската гора!”, “Г-н премиер, така ли се борите с монополите?”, “500 семейства без поминък”, “Да спасим горите, завещани от дедите ни!”
Големи камиони, трактори, микробуси, леки коли и всякаква селскостопанска техника блокираха движението точно в 10 ч.
В продължение на три часа – до 13 ч., хората протестираха, като постоянно надуваха клаксони, свирки и кречетала. Някои бяха възседнали коне, други гордо развяваха националния трибагреник, трети оживено коментираха създалата се напрегната ситуация.
Протестиращите показаха благородство, като пропуснаха през блокадата линейка с включени сирени.
Полицейски служители следяха напрежението да не ескалира.
Протестът бе отразен и от столични медии. Журналисти, оператори и фоторепортери на Канал 3 и TV7 гледаха да не изпуснат нищо от поглед.
На следващия ден стана ясно, че земеделският министър Иван Станков е отменил заповедите от 5 април и че самоковската гора остава на Самоков.

Васил Василев




Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*