Ради Генев представи „Париж…” в София

Над 50 свои платна с творби от столицата на Франция /където е пребивавал през миналата година/ подреди на 17 декември в софийската галерия „Финес” младият самоковски художник Радослав Генев.
Пред събралите се многобройни почитатели на изкуството от столицата, Самоков и други места проф. Николай Майсторов изтъкна, че живописта на Ради е много искрена и го представя като модерен художник, който действа, провокира, създава емоции. „Преди всичко той е поет, с тънка чувствителност към цвета. Палитрата му е избистрена, сдържана, аристократична”, допълни проф. Майсторов.
Той проследи и родословието на младия творец, който е внук на големия Слави Генев и син на Гено Генев, дългогодишен специалист в Графичната база на Съюза на българските художници в Самоков.
Галеристката Мариела Табакова пък подчерта, че това е втора изложба на Радослав във „Финес”. „За една година той е направил невероятен скок в изкуството. Надявам се следващата година да направим нова изложба с негови творби”, заключи г-жа Табакова.
От името на кмета на Сандански на автора на изложбата бе подарен календар за новата 2015 г. с покана да направи в южния град своята следваща изложба /известно е, че първата самостоятелна изложба на Ради Генев бе именно в Сандански/.
Почитателите на изкуството разгледаха с интерес платната, разположени в общо четири зали на галерията. Самите творби са подготвени през миналото лято, по време на двумесечната специализация на Радослав в Париж, финансирана от Националната художествена академия и Френска банка.
Авторът е използвал различни техники – сухи пастели, маслени бои, акрилни бои, цветна литография, цветни маркери. Цените на картините варират от 150 до 1800 лв.
По време на коктейла, с който завърши вечерта, представителят на „Приятел” попита проф. Майсторов /носител на наградата „Захарий Зограф” за 2004 г./ какво би казал специално на самоковските почитатели на изкуството.
„Ради е усвоил изключително разнообразни техники, наследил е от дядо си както тематичните предпочитания, така и невероятната чувствителност към детайла и контура във всяка рисунка. Вие трябва да се гордеете и да подкрепяте тази творческа фамилия, тъй като вече три поколения съхраняват и развиват духа на Самоковската художествена школа”, отговори проф. Майсторов.
Сред присъстващите самоковци бе и Румяна Цолова, която бе категорична: „Винаги, където е Ради, там сме и ние”.
„Много сме щастливи, че Ради успя да подготви и подреди едни от най-любимите си творби в тази чудесна и престижна софийска галерия”, отбеляза за вестника майката на младия творец Надка Зашева. Бащата Гено Генев пък уточни, че това е петата изложба на Радослав в България, а има и една във Франция /Париж/.
Самият Радослав Генев обеща през следващата година да представи още свои творби от Париж пред самоковската публика. В бъдещата изложба в родния град той смята да прибави и непоказвани досега свои картини, рисувани през тази година на различни пленери и най-вече на авторитетния международен пленер в Слънчев бряг.
Интересно е, че в галерия „Финес” през 2005 г. е била представена голяма изложба на дядото на Ради – Слави Генев, а през 2010 г. изложба на друг неповторим самоковски художник – бай Наум Хаджимладенов. Самата галерия е създадена през 1996 г., а от пет години е в центъра на София, в сграда с характерна архитектура за началото на 20 в.
Галеристката Табакова помоли да предаде чрез „Приятел” покана към самоковските творци, включително и приложници, да гостуват в галерията.
„Бихме могли да представим например самоковските иконописци, самоковските майстори-дърворезбари… Ние представяме не само стари майстори и софийски творци, но и млади художници и приложници извън столицата. Няма столични и провинциални творци, а има можещи и неможещи”, заключи Табакова.

х х х

Радослав Генев е роден в 1987 г. През м. г. е завършил магистратура по графика в Националната художествена академия, при доц. Димо Колибаров. Носител е на втора награда „Пабло Пикасо в България“ за малки графични форми. Участвал е и в редица сборни изложби и биеналета в страната и чужбина.

х х х

Галерия „Финес” се намира на ул. „Христо Белчев” /успоредна на бул. „Витоша”/ 17.

Александър Бонев
/наш пратеник/
Снимки: авторът

Izlojba Genev

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*