Разпределят нови работници по селата и в града

Общо 200 души ще бъдат назначени на работа в различни населени места на общината в изпълнение на програма „Развитие на човешките ресурси”. Първите 62 души вече започнаха работа. Постепенно ще бъдат назначени и останалите 138 човека. Всички те са били обучени предварително в продължение на един месец /200 учебни часа/ за озеленители и като помощници в строителството и поддръжката.
Във връзка с разпределението и бъдещата дейност на новите работници в Самоков на 17 юли се състоя работна среща.
Зам.-кметът Васил Сайменов подчерта, че трябва да се работи стабилно, още повече, че предстоят сериозни проверки, включително от представители на съответните служби в София. Компромиси няма да има, изтъкна Сайменов. Кметовете в отделните села пък на място ще решават къде и какво точно ще върши самият работник – дали ще озеленява, дали ще почистват канавки, тротоари и пр. – според това, което е най-необходимо. Изисква се да се води и строга отчетност.
Началната заплата е 290 лв., като се очаква да се увеличи. Програмата е за една година. След това работниците ще могат да се регистрират отново в Бюрото по труда и да получават обезщетения.
Общо в 19 от всичко 24 села в общината ще има работещи по тази програма. От страна на ръководствата на останалите пет села не е имало интерес към начинанието.
Предварително изискване към новите работници е било да са регистрирани безработни и да имат поне основно образование. Затова и някои по-малки села ще имат повече работници за сметка на други по-големи селища, обясниха от общинската администрация.
От 19 юли в града започнаха работа нови 11 озеленители, 11 души за поддръжка на пътища и 12 – за поддръжка на сгради. Това са новите назначения на част от завършилите курсовете за обучение по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, проект „Нов избор – развитие и реализация”.

Емилия Станоева
Евгения Иванова

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    работа в селата

    То на село предимно пенсионери има, но е добре когато се отварят нови работни места. На мен много ми се иска да живея на село, на спокойствие. И ако има работа за мен там, ще е страхотно.

+ Leave a Comment

*