Ракетчици си направиха десета юбилейна среща

Снимка: архив

За десети път на 10 юни някогашни офицери и старшини от бившия Първи отделен ракетен дивизион се срещнаха в Самоков и спомените за съвместната им служба в поделението и за неговата ликвидация навлажниха очите на мнозина.
О. з. полк. Георги Гелишев, някогашният командир на дивизиона, не бе многословен, но думите му бяха пропити от болка за станалото и ставащото с българската армия.
…През есента на 1980 г. на мястото на някогашните конюшни в долното поделение започва изграждането на нов триетажен корпус с учебни зали, спални, канцеларии. Обстановката вътре е почти като в хотел – парно, удобства всякакви, влиза се с пантофи… Изгражда се и лечебница със стоматологичен кабинет. Наоколо се оформя парк.
Доставено е модерно оборудване. Обучаващите се войници в дивизиона са завършили средното си образование с отличен успех. Целият личен състав е отлично подготвен за действие с ракетите „Луна-М”.
Осъществяват се 4 пуска: през 1982 г., когато командир на дивизиона е майор Стоимен Тодоров; в 1983 г. и 1985 г. /майор Георги Гелишев/; 1988 г. /майор Лъчезар Иванов/. По два и повече пуска са имали майор Гелишев и командирът на батарея капитан Георги Сакарев.
През 90-те години на миналия век обаче поделението е ликвидирано. Пусковите установки са закарани през септември 1995 г. в Телиш за… скрап. Някои офицери и старшини се пенсионират, други стават охранители…
Повече от 20 години след това болката не е преминала. На мъжете не им се говори и за днешното състояние на армията, за бъдещето й, отбягват размислите на тази тема…
След общата снимка за спомен пред ДНА възрастните вече воини с натежали от емоции сърца се събраха на другарски обяд и спомените отново нахлуха в разговорите.

Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*