Ралито стартира от площада днес в 18 ч.

Международното рали „България” ще се проведе за 44-и път от 5 до 7 юли – петък, събота и неделя. Официалното откриване е довечера от 18 ч. на централния площад „Захарий Зограф” в града ни. Първата отсечка ще бъде по улиците на Самоков. Стартът й ще бъде даден в 20,10 ч.
Финалът е на 7 юли следобед също на площада. Тогава ще бъдат наградени и победителите.
Ралито е кръг от надпреварата за Европейската купа и втори кръг от шампионата на България. Общата дължина на трасето е 584 км. Сервизният парк е на паркинга пред зала „Самоков” в града ни.
С номер 1 ще стартира републиканският шампион за миналата година Димитър Илиев /с навигатор Янаки Янакиев/. Митко е и двукратен победител в рали „България” – през 2007 и 2012 г. Той води и в националния рали шампионат за тази година, след като излезе начело в надпреварата на рали „Хеброс“.
Крум Дончев /с навигатор Петър Йорданов/ ще потегли с № 2. Дончев спечели ралито през 2008 г.
Още само един българин е оглавявал класацията в традиционната надпревара – Илия Чубриков през далечната 1971 г.
Очаква се в сегашното рали да участват водачът в класирането за Европейската купа украинецът Александър Салюк /с навигатор Йевхен Червоненко/, известният италиански пилот Лука Бети /с навигатор Франческо Пезоу/ и др.
Общо 26 екипажа са подали заявки за участие.
Българската федерация по автомобилен спорт е освободила родните състезатели от входна такса, а освен това е предоставила по 500 лв. на екипаж.
„За нас е чест и предизвикателство, че тази година ще има етап в града. Ние ще сме готови за състезанието“, заяви в навечерието на старта кметът Владимир Георгиев.
Председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Радослав Козлеков пък сподели: „Министерството на младежта и спорта е отпуснало 300 хил. лв. за организацията на ралито. Имаме и още около 25 хил. лв. по програми от Министерството на транспорта. Сумата не е малка, задържаме нивото от миналата година. Имаме и 650 служители, ангажирани с ралито. Заложили сме много ресурси за радиовръзки и хора по трасето. Аз съм бивш състезател и държа на сигурността.”
Козлеков благодари и за съдействието на общинската управа в Самоков.
„Ако имаме 600 хил. евро бюджет, веднага получаваме кръг от Световния рали шампионат. Таксата е 320 хил. евро, а с останалите пари ще направим организацията. Но това са неща, които трябва да се правят с подкрепа от държавата. В момента ситуацията не го позволява”, каза още шефът на федерацията.
Рали „България“ бе вече веднъж домакин на WRC – през 2010 г.
Във връзка с провеждането на ралито се въвеждат и някои ограничения в движението. На 5 юли, петък, от 10.30 до 15 ч. ще бъде спряно движението от Бели Искър до Боровец и обратно за провеждане на свободната тренировка на състезателите /шейкдаун/. В същия ден за провеждането на специалния скоростен етап в Самоков ще бъде затворена от 19 до 21 ч. отсечката от болницата през кв. „Самоково“ до кръговото кръстовище на изхода на града ни по пътя за Боровец.
На 7 юли, неделя, между 8.30 и 14 ч. ще бъде спряно движението по шосетата Бели Искър – Боровец и Боровец – Радуил. В същия ден от 9.20 до 14.30 ч. движението ще бъде спряно и в района на Гуцал.
Организаторите на ралито и „Пътна полиция” се извиняват на жителите на Бели Искър, Радуил, Гуцал и района, както и на техните гости за причиненото неудобство.
Определени са зони за зрителите, които ще наблюдават ралито, паркинги и възможни обходни маршрути. Организаторите и полицейските органи призовават гражданите да заемат предварително места в зоните за наблюдение на състезанието, да не пресичат трасето и да изпълняват указанията на длъжностните лица, ангажирани с тяхната безопасност.

Владимир Георгиев и Радослав Козлеков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*