Ремонтират Митрополитската черква, джамията и синагогата

Общо 35 хил. лв. са отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет за частични ремонти на Митрополитската черква, Байракли джамия и Синагогата. Средствата ще бъдат получени въз основа на писмо на кмета Владимир Георгиев до дирекцията.
За основен ремонт на зида на митрополитския храм са отпуснати 10 хил. лв., тъй като средствата, набрани главно от дарения, не достигат за възстановяването му. Самата черква, която преди повече от век е била седалище на митрополита на Самоковска епархия, е в много добро състояние. Тук и сега се помещава самоковското архиерейско наместничество.
За ремонт на покрива и минарето на Байракли джамия се отпускат 15 хил. лв. Известно е, че покривът на джамията се руши и така са заплашени от унищожаване ценни стенописи. Знае се, че храмът не е действащ и е културно-исторически паметник от национално значение, който е отворен като музей.
За възстановяване на оградата на Синагогата от източната страна се предвиждат 10 хил. лв. Еврейският храм е паметник от национално значение, но е потънал в разруха и е затворен. Надеждите са, че с възстановяване на автентичния зид Синагогата ще се опази от по-нататъшно разрушаване. Това ще помогне в бъдеще, при финансова възможност, да се реставрира и самият храм.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*