“Рилски спортист” акостира във Финландия след 7 часа във въздуха, излиза за победа срещу местния “Катая”

“Йоенсуу арена”

С 11-часово пътуване трябваше да се справят баскетболистите на “Рилски спортист” преди участието си в турнира “ФИБА Европа къп”. Вчера тимът излетя по оста София – Истанбул – Хелзинки – Йоенсуу, преди да пристигне в последния град, намиращ се на почти 400 км североизточно от столицата на Финландия. Там нашите момчета гостуват на местния шампион “Катая Баскет” с надеждата за сполучлив дебют в надпреварата.
Самоковци се отправиха към Скандинавия в пълен състав, след като контузеният в последните дни американец Тони Гуджино намери място в самолета. Тежкото крило пропусна двубоя със “Спартак” /Пл/ в последния кръг от първенството заради болки в коляното. Това обаче не се отрази на съотборниците му, които стигнаха до първия си успех в Националната баскетболна лига и добиха повече увереност и самочувствие за визитата във Финландия.
“Катая Баскет” не е случаен тим – през последния сезон скандинавците спечелиха титлата по безапелационен начин. И сега положението в отбора не е по-различно, след като фините са втори в подреждането, непосредствено зад лидера “Кувот Кувола”. В редиците на опонента на “Рилски” личат имената на трима американци – Карсън Десросиърс, Тревис Симпсън и Ламейн Уилсън. Другите легионери в тима са канадецът Томас Шруб и датчанинът Николай Андерсен. Впечатление прави ниската средна възраст на отбора – само трима от играчите са родени преди 1990 г.
“Рилски спортист” е на обратния полюс – голяма част отбора е в зряла възраст, а най-опитният – капитанът Йордан Бозов, наскоро навърши 36 години. Именно екснационалът бе във вихъра си в мача в Плевен, където реализира 19 точки и бе най-добрият на паркета в зала “Балканстрой”. И днес от ветерана ще се очаква да поеме диригентската палка и да поведе съотборниците си към победата в отдалечения на повече от 3100 км от Самоков град Йоенсуу.
Най-голямата букмейкърска къща в света Sportingbet вече определи коефициентите за сблъсъка във Финландия. Победа за домакините се оценява на 1.20, а за гостите – 4.20. Внушителен е коефициентът за равенство в редовното време – 17.00.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*