„Рилски спортист“ триумфира с Купата на България!

Снимка: www.rilskibasket.com

„Рилски спортист“ спечели историческата си първа титла от турнира за Купата на България по баскетбол за жени! Нашите момичета надвиха с 62:56 „Берое“ в спора за трофея на 11 февруари в „Арена Самоков“, като по този начин детронираха старозагорки от трона, който те неизменно заемаха през последните четири години. Това е първа подобна купа във витрината на самоковския състав, който освен това си отмъсти по най-добрия начин на „зелените“ за загубата си на финала на проявата отпреди година. Освен сребърните медали от миналогодишната кампания, „Рилски“ има и бронзови отличия от надпреварата през 2008 г.
„Берое“ започна финала със самочувствието на абсолютен хегемон в женското направление на българския баскетбол в последните две години и спечели първата част с 21:16. Това обаче само амбицира допълнително самоковки и те нанесоха своя грандиозен удар в следващата четвърт, която спечелиха с категоричното 22:6 и се оттеглиха на почивката с комфортен аванс от 37:27. Домакините на турнира не само запазиха, но и увеличиха аванса си след антракта за 53:39 преди заключителния период на мача. В него гостите направиха всичко възможно, за да обърнат хода на двубоя, но успяха единствено да направят загубата си по-почетна.
Купата ознаменува потенциала на златното поколение на самоковския женски баскетбол, който спечели всичко възможно при подрастващите през последните няколко сезона под ръководството на Маргарита Маринкова. Сегашният успех е двойно по-сладък именно заради факта, че е постигнат почти изцяло от състезатели и треньори от самоковската школа, която се доказа като най-продуктивна и успешна в последните няколко сезона. Подемът на тима бе подкрепен напълно и от клубното ръководство, а поредното доказателство за това бе привличането на две чуждестранни състезателки в началото на годината.
Едва 17-годишната националка Деница Манолова бе най-полезна за носителите на купата с 13 точки и 7 борби. Американката Тиа Чеймбърс завърши със сходни показатели от 11 точки и 7 борби, а 10 точки добави друга родна национална състезателка – Виолета Григорова.
Евгения Нацкина записа най-добър коефициент на полезно действие за „Берое“ с 9 точки и също толкова борби, но в началото на последния период получи неприятна контузия в главата и се наложи да напусне игра. Бившата състезателка на „Рилски спортист“ Жаклин Златанова стана най-резултатна за „зелените“ с 15 точки, а с 8 точки и 10 борби срещата приключи Яна Карамфилова. Самоковката Цветомира Шаренкапова нямаше ден и остана с 5 точки за гостенките.
„Рилски спортист“: Деница Манолова 13, Тиа Чеймбърс 11, Виолета Григорова 10, Вероника Джикова 7, Ивана Бонева 6 (Радина Илиева 9, Драгана Николич 4, Раня Абурая 2, Моника Борисова).
„Берое“: Жаклин Златанова 15, Яна Карамфилова 8, Николет Гилдей 6, Деана Стояновска 5, Цветомира Шаренкапова 5 (Евгения Нацкина 9, Гергана Маданкова 5, Николина Зубац 3, Димана Костова).
По-рано през деня „Монтана 2003“ се окичи с бронзовите медали от турнира след категоричен успех с 81:46 над „Локомотив“ (София). Микаела Дамянова бе най-резултатна за победителките с 16 точки, а бившата състезателка на „Рилски спортист“ Преслава Колева записа дабъл-дабъл от 12 точки и 10 борби. За столичанки с играта си изпъкна Гергана Цекова, която се отличи с 14 точки и 7 борби.

Снимка: www.rilskibasket.com

Можете да харесате